Proiect educational de informare si comunicare pentru sanatate destinat liceelor si scolilor postliceale sanitare din Municipiul Bucuresti, derulat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

LICEENI ALATURI DE MEDICI, PENTRU ROMANI MAI SANATOSI!

 

De la ce pornim

In Romania, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de 3 ori mai mare decat cea provocata de cancer. Hipertensiunea arteriala determina cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare in Romania si Europa. Aceasta afectiune tacuta apare de cele mai multe ori fara semne si simptome. Desi este o boala mai des intalnita la varstnici, tot mai multi adulti in jurul varstei de 40-50 de ani, dar si tineri, sufera de hipertensiune arteriala. 2 din 10 pacienti nu stiu ca au hipertensiune, nu se trateaza si se expun astfel riscului unei morti premature.

Ce facem?

O metoda foarte simpla, nedureroasa, poate face diferenta! Masurarea corecta a tensiunii arteriale este primul pas, foarte important, catre diagnosticarea hipertensiunii. La fel de importante sunt adoptarea unui stil de viata echilibrat si respectarea intocmai a tratamentului prescris de medic.

Provocarea

Liceeni din Bucuresti, haideti alaturi de Societatea Romana de Cardiologie sa construim o Romanie mai sanatoasa!

Sunteti la inceput de drum atat in ceea ce priveste dezvoltarea personala si profesionala, cat si propria voastra stare de bine. Acceptati provocarea noastra, intrati in proiectul ”Masoara-ti tensiunea arteriala! #PentruCaAsaSpunEu!” si faceti-va ascultati de cei din jurul vostru. Aveti idei super, entuziasm si este timpul vostru sa schimbati lumea in bine, iar schimbarea incepe cu astfel de pasi marunti, cu fiecare dintre voi.

Tema: creionati o actiune de informare asupra hipertensiunii arteriale intr-o comunitate mica pe care o cunoasteti. Creati si un material vizual care sa ilustreze ceea ce doriti sa comunicati. Ambele materiale trebuie sa respecte cerintele din formularul de inscriere.

Calendar:

 • Etapa 1: INFORMARE – 1 – 26 martie
  Pe pagina www.pentrucaasaspuneu.ro , secțiunea „Proiect educațional”, se regăsesc descrierea pe larg a programului, provocarea de a creiona un proiect de comunicare, biblioteca de resurse despre hipertensiunea arterială, despre cum se poate comunica pentru sănătate și cum se poate realiza un material vizual, îndrumări și resurse punctuale. Organizatorii sunt disponibili pentru suport, pe toată durata programului, la adresa de email educatie@pentrucaasaspuneu.ro, dar și pentru prezentarea programului, ca invitați în cadrul orelor online. În fiecare din cele 4 săptămâni organizatorii vor trimite câte o scurtă fișă tip reminder cu trimiteri la resursele puse la dispoziție și elemente cheie pentru:

  1. informarea despre afecțiune,
  2. înțelegerea publicului țintă,
  3. organizarea unei acțiuni de comunicare
  4. realizarea unui material vizual
 • Etapa 2: REALIZAREA și ÎNSCRIEREA UNUI PROIECT (27 martie – 15 aprilie)Elevii sunt invitați să creioneze o acțiune de informare pe tema hipertensiunii arteriale, adresată unei mici comunități, completată de un material vizual. Toate detaliile sunt disponibile în pagina Bibliotecă , înscrierea materialului se face prin formularul disponibil pe site. Pe măsură ce proiectele sunt trimise, sunt validate de către organizatori și postate anonim pe pagina Facebook Măsoară-ți tensiunea arterială. Fiecare participant va fi înștiințat cu link către propriul proiect postat.
 • Etapa 3: VOT PUBLIC – toate proiectele înscrise vor putea fi apreciate public prin „like” până la data de 30 aprilie.

Premiile

Toti participantii validati primesc diplome de recunoastere din partea Societatii Romane de Cardiologie. Primii 10 clasati vor castiga cate un tensiometru de brat marca Omron cu mini-imprimantă, oferite de către compania Medco. Primul clasat este recompensat si cu o camera video GoPro Hero, cu ajutorul careia va pune in practica multe initiative de comunicare in comunitatea sa. Toate proiectele validate vor primi, pe parcursul anului 2021, consultanta tehnica pentru implementare (exclusiv costuri directe).

Asadar, primul pas: informati-va! In biblioteca aveti informatii despre tensiunea arteriala, despre cum se face o campanie de informare, ce ne propunem sa realizam, cum sa intelegem publicul caruia ne adresam, cum se pregateste un vizual de impact, si cum se masoara rezultatele obtinute.

Nu uitati sa vizitati pagina web a campaniei, comunitatea de Facebook ”Masoara tensiunea arteriala” si Youtube ”Mergi si masoara-ti tensiunea” – aici veti gasi si alte tipuri de comunicari.

Al doilea pas: puneti intrebari, cereti sprijin! Echipa noastra de medici si specialisti in comunicare va sta la dispozitie la adresa de email educatie@pentrucaasaspuneu.ro. Va raspundem in cel mai scurt timp posibil!

Haideti sa cautam activ hipertensiunea arteriala, sa o intelegem si mai ales sa o acceptam, pentru ca numai acceptand-o putem lupta cu ea si putem invinge inamicul tacut. Timpul nu sta in loc, mai bine actionam acum decat sa regretam mai tarziu!

Al treilea pas: inscrieti proiectul. Intrati pe pagina formularului de inscriere online aici, si urmati indicatiile de completare. Introduceti cu atentie datele personale, adresa de email si numarul de telefon ca sa putem pastra legatura! Daca aveti sub 18 ani, este nevoie de acordul parintelui sau tutorelui legal – formularul de inscriere prevede toate aceste situatii. Imediat ce ati introdus proiectul, inclusiv ati incarcat materialul grafic, veti primi un mesaj de confirmare pe ecran. Propunerea este in drum spre noi, iar dupa validare va fi incarcata pe pagina de Facebook ”Masoara tensiunea arteriala”. Veti primi si in acest moment un mesaj de confirmare, pe adresa de email pe care ati specificat-o, impreuna cu linkul exact catre proiectul dvs.

Scopul acestui proiect este ca voi, tinerii, sa fiti mai bine informati asupra sanatatii voastre si a celor dragi, sa aveti curajul sa fiti mai activi in ceea ce priveste starea de bine a celor dragi si a unei comunitati, dar si sa explorati profesii si sa va cresteti abilitati. Speram sa primim cat mai multe proiecte si sa sprijinim cat mai multe implementari!

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: