Proiect educational de informare si comunicare pentru sanatate destinat elevilor de liceu din Municipiul Bucuresti, derulat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti

Proiect educational pilot

LICEENI DIN BUCURESTI, IMPREUNA IMPOTRIVA HIPERTENSIUNII ARTERIALE!

De la ce pornim

In Romania, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de 3 ori mai mare decat cea provocata de cancer. Hipertensiunea arteriala determina cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare in Romania si Europa. Aceasta afectiune tacuta apare de cele mai multe ori fara semne si simptome. Desi este o boala mai des intalnita la varstnici, tot mai multi adulti in jurul varstei de 40-50 de ani, dar si tineri, sufera de hipertensiune arteriala. 2 din 10 pacienti nu stiu ca au hipertensiune, nu se trateaza si se expun astfel riscului unei morti premature.

Ce facem?

O metoda foarte simpla, nedureroasa, poate face diferenta! Masurarea corecta a tensiunii arteriale este primul pas, foarte important, catre diagnosticarea hipertensiunii. La fel de importante sunt adoptarea unui stil de viata echilibrat si respectarea intocmai a tratamentului dat de medic.

Provocarea

Liceeni din Bucuresti, haideti alaturi de Societatea Romana de Cardiologie sa construim o Romanie mai sanatoasa!

Sunteti la inceput de drum atat in ceea ce priveste dezvoltarea personala si profesionala, cat si propria voastra stare de bine. Acceptati provocarea noastra, intrati in proiectul ”Masoara-ti tensiunea arteriala! #PentruCaAsaSpunEu!” si faceti-va ascultati de cei din jurul vostru. Aveti idei super, entuziasm si este timpul vostru sa schimbati lumea in bine, iar schimbarea incepe cu astfel de pasi marunti, cu fiecare dintre voi.

Tema: creionati o actiune de informare asupra hipertensiunii arteriale intr-o comunitate mica pe care o cunoasteti bine, impreuna cu un material grafic. Pentru a fi validate, propunerile trebuie sa indeplineasca toate cerintele legate de strategie si planificare din formularul de inscriere.

Calendar:

  • 15 noiembrie – start proiect
  • 30 noiembrie – incepe inscrierea proiectelor. Proiectele care indeplinesc criteriile anuntate sunt validate si, incepand cu 30 noiembrie devin publice pe pagina de Facebook a campaniei, locul de desfasurare a concursului.
  • 06 decembrie – data limita de inscriere a proiectelor, votul continua
  • 14 decembrie – inchiderea votului
  • 15 decembrie – sunt anuntati castigatorii

Premiile

Toti participantii validati primesc diplome de recunoastere din partea Societatii Romane de Cardiologie. Primii 10 clasati vor castiga cate un tensiometru de brat marca Omron. Primul clasat este recompensat si cu o camera foto GoPro Hero, cu ajutorul careia va pune in practica multe initiative de comunicare in comunitatea sa. Toate proiectele validate vor primi, pe parcursul anului 2021, consultanta tehnica pentru implementare (exclusiv costuri directe).

Asadar, primul pas: informati-va!

In biblioteca aveti informatii despre tensiunea arteriala, despre cum se face o campanie de informare, ce ne propunem sa realizam, cum sa intelegem publicul caruia ne adresam, cum se pregateste un vizual de impact, si cum se masoara rezultatele obtinute.

Nu uitati sa vizitati pagina web a campaniei, comunitatea de Facebook ”Masoara tensiunea arteriala” si Youtube ”Mergi si masoara-ti tensiunea” – aici veti gasi si alte tipuri de comunicari.

Al doilea pas: puneti intrebari, cereti sprijin!

Echipa noastra de medici si specialisti in comunicare va sta la dispozitie la adresa de email educatie@pentrucaasaspuneu.ro. Va raspundem in cel mai scurt timp posibil, dar este posibil ca in prima parte, pana in 30 noiembrie, sa avem muuuuult mai mult timp !

Haideti sa cautam activ hipertensiunea arteriala, sa o intelegem si mai ales sa o acceptam, pentru ca numai acceptand-o putem lupta cu ea si putem invinge inamicul tacut. Timpul nu sta in loc, mai bine actionam acum decat sa regretam mai tarziu!

Al treilea pas: inscrieti proiectul

Intrati pe pagina formularului de inscriere online aici, urmati indicatiile de completare (campurile sunt marca ca obligatorii iar o parte din casete au un numar maxim de caractere). Introduceti cu atentie datele personale, adresa de email si numarul de telefon ca sa putem pastra legatura! Imediat ce ati introdus proiectul, inclusiv ati incarcat materialul grafic, veti primi un mesaj de confirmare pe ecran. Propunerea este in drum spre noi, iar dupa validare va fi incarcata pe pagina de Facebook ”Masoara tensiunea arteriala”. Veti primi si in acest moment un mesaj de confirmare, pe adresa de email pe care ati specificat-o, impreuna cu linkul exact catre proiectul dvs.

Scopul acestui proiect este ca voi, tinerii, sa fiti mai bine informati asupra sanatatii voastre si a celor dragi, sa aveti curajul sa fiti mai activi in ceea ce priveste starea de bine a celor dragi si a unei comunitati, dar si sa explorati profesii si sa va cresteti abilitati. Speram sa primim cat mai multe proiecte si sa sprijinim cat mai multe implementari !

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.