Hipertensiunea

Hipertensiunea inseamna presiunea mare a sangelui

Presiunea sau tensiunea arteriala este forta pe care o exercita sangele asupra peretilor arteriali. Hipertensiunea arteriala reprezinta valori anormal crescute ale presiunii arteriale, peste 140/90 mm Hg.

Valori ale tensiunii arteriale peste 130/85 mm Hg sunt considerate la limita si trebuie urmarite de catre medic!

Cum descoperim HTA?

Primul pas pentru a sti daca suferiti de hipertensiune arteriala este acela de a va masura corect tensiunea! Chiar daca nu aveti simptome si nici antecedente medicale, este recomandat ca dupa varsta de 40 de ani sa va masurati tensiunea arteriala cel putin o data pe an. Aflati mai mult despre cum descoperim hipertensiunea

De ce este periculoasa HTA?

Cand tensiunea arteriala este ridicata, vasele de sange si organele, cum ar fi inima, rinichii si creierul, sunt supusi continuu la o presiune crescuta. Ca urmare, hipertensiunea arteriala poate creste riscul bolilor cardiovasculare si al accidentului vascular cerebral. Hipertensiunea trebuie diagnosticata precoce, astfel incat aceasta sa poata fi tratata in mod corespunzator. Aflati mai mult despre impactul HTA si cum putem trata HTA.

Insuficienta miscare
Stres
Varsta
Fumatul

Gen
Consum excesiv de sare
Obezitate
Consum excesiv de alcool

Diagnosticarea hipertensiunii este importantă

Hipertensiunea este o problema care afecteaza peste 40% din adultii in varsta de 25 de ani si peste. 1

Hipertensiunea este o boala silentioasa

Hipertensiunea debuteaza fara simptome si netratata conduce la boli cardiovasculare grave, cauzand in cele din urma moartea. Este cea mai raspandita cauza a mortalitatii atat in Romania, cat si in Europa, iar jumatate dintre cei care sufera de aceasta boala nu stiu ca o au.

Singurul mod prin care stii daca ai sau nu hipertensiune este sa iti masori tensiunea arteriala.

Verificarea tensiunii arteriale este simpla, rapida si nedureroasa. Atunci cand va masurati singuri tensiunea, puteti folosi un dispozitiv electronic care este prins de partea de sus a bratului. Manseta sau banda strange bratul timp de cateva secunde, apoi se elibereaza.

Pentru obtinerea unor valori corecte este important sa respectam cateva reguli simple, cum ar fi sa stam linistiti, cu picioarele pe podea, sa nu mancam cu o ora inainte.

 

 

Citirea tensiunii arteriale este exprimata in doua numere:

  • Presiunea sistolica (care este o masura a presiunii ce apare atunci cand inima bate si impinge sangele in corp).
  • Presiunea diastolica (care este o masura a tensiunii arteriale intre bataile inimii).

Hipertensiunea arteriala a fost clasic definita ca tensiune arteriala sistolica si / sau diastolica ≥140 / 90 mmHg. 3

 

 

Infarct

Accident vascular
cerebral

Insuficienta renala

 

 

Detectarea precoce a hipertensiunii arteriale contribuie la reducerea riscului de infarct miocardic, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral si insuficienta renala 1. Prin urmare, toti adultii trebuie sa-si verifice si sa-si cunoasca tensiunea arteriala. 2

Referinte:
1. Chow CK, si colab. Prevalenta, constientizarea, tratamentul si controlul hipertensiunii in comunitatile rurale si urbane din tarile cu nivel ridicat, mediu si cu venituri mici. JAMA 2013; 310: 959-68.
2. Organizatia Mondiala a Sanatatii. Un brief global despre hipertensiune arteriala, ucigasul silentios, criza de sanatate publica. OMS 2013.
3. Williams B, Mancia G et al. Eur Heart J 2018; doi:10.1093/eurheartj/ehy339 Ghidul European pentru Managementul Hipertensiunii arteriale

Măsoară corect tensiunea arterială
Află cum
Știi care sunt valorile tensionale țintă și cele bune?
Află când trebuie să mergi la medic
O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: