Cum tratam HTA

Obiectivele tratamentului antihipertensiv

Scopul principal al tratamentului este acela de a scadea valorile tensiunii arteriale pentru a preveni aparitia complicatiilor cardiovasculare, cerebrale si renale. Întrucat la producerea acestor evenimente contribuie si alti factori, trebuie sa stiti ca tratamentul antihipertensiv se efectueaza concomitent cu tratamentul care vizeaza si factorii de risc asociati (diabet, colesterol crescut).

Tensiunea arteriala ar trebui redusa intr-o primă etapa la valori <140/90mmHg pentru toti pacientii. Daca tratamentul este bine suportat, tensiunea arteriala ar trebui scazuta la 130/80mmHg sau chiar mai jos pentru majoritatea pacientilor care tolereaza aceste valori, dar nu mai jos de 120/70 mmHg.

La pacientii cu boala cronica de rinichi si la pacientii cu varsta peste 65 ani, tensiunea arteriala sistolica ar trebui sa ajunga intre 130 si 140 mm Hg (daca este tolerata) si tensiunea arteriala diastolica intre 70 si 80 mmHg.

Cât timp se ia tratamentul antihipertensiv?

Tratamentul se va continua toata viata, întrucat, dupa oprirea tratamentului, TA reincepe sa crească.

Este important sa nu intrerupeti tratamentul, sa nu sariti doze, iar daca tratamentul propus nu se potriveste cu programul activitatilor dumneavoastra, sa discutati deschis cu medicul modalitatile de simplificare, astfel incat sa puteti urma tratamentul exact asa cum v-a fost prescris.

Cand trebuie inceput tratamentul antihipertensiv?

Tratamentul medicamentos trebuie inceput imediat daca:

Nu intrerupeti tratamentul!

Medicatia antihipertensiva ar putea, in situatii rare, sa va produca la inceput o serie de reactii adverse – dureri de cap, ameteli, tulburari de echilibru, de concentrare, de vedere – pana ce creierul dumneavoastra se va obisnui cu valori de tensiune mai reduse. Este foarte important ca aceasta etapa de tratament sa fie depasita si sa nu renuntati la tratamentul antihipertensiv. Organismul se va adapta la noile valori ale tensiunii arteriale. Daca apar alte simptome neplacute, ele trebuie aduse la cunostintaa medicului dumneavoastra, acestea putand sa nu aiba legatura cu tratamentul antihipertensiv.

Daca urmati tratamentul antihipertensiv si atingeti valorile tinta recomandate ale tensiunii arteriale, aveti sansa de a fi protejat de evenimente cardiovasculare, cerebrale si renale viitoare.

Referinte:

Toate informațiile de mai sus fac parte din brosura despre hipertensiune arteriala, pregatita pentru pacienti de catre Societatea Romana de Cardiologie, ediție revizuita 2019.

Autori: Conf. Dr. Darabont, Prof. Dr. Eduard Apetrei, Conf. Dr. Elisabeta Badila; Coordonator program: Prof. Dr. Dragoș Vinereanu. Hipertensiunea arteriala. pag 26-27 și 32-37

Editie online disponibilă pe site-ul Societatii Romane de Cardiologie cardioportal.ro

Măsoară corect tensiunea arterială
Află cum
Știi care sunt valorile tensionale țintă și cele bune?
Află când trebuie să mergi la medic
O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: