De ce e periculoasa HTA

De ce este importanta hipertensiunea arteriala?


Cresterea valorilor tensiunii arteriale are doua mari efecte negative asupra organismului uman: imbatranirea vaselor si suprasolicitarea inimii. Cele mai importante complicatii ale hipertensiunii arteriale sunt: insuficienta cardiaca, angina pectorala si infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficienta renala.

HTA accelereaza procesul de ateroscleroza

Hipertensiunea arteriala contribuie la accelerarea procesului de ateroscleroza. Se ajunge la ingrosarea vaselor si la scaderea aprovizionarii cu oxigen la nivelul organelor si tesuturilor. De asemenea, placile de aterom se pot fisura sau rupe si se pot produce la suprafata lor cheaguri de sange (trombi), care vor accentua ingustarea vasului, pana la astuparea lui completa. Asa se produc infarctul de miocard si acci- dentele vasculare ischemice.

In plus, la hipertensivi vasele cerebrale se rup mai usor, putand sa se produca hemoragii cerebrale.

Riscul de atac cardiac

Acesta se dublează la fiecare crestere cu 20 mmHg a TA sistolice si la fiecare crestere cu 10 mmHg a TA diastolice.

Riscul de aparitie a insuficientei cardiace

Riscul de aparitie a insuficientei cardiace (incapacitatea inimii de a pompa sangele catre organe si tesuturi) este de 6 ori mai mare la pacientii cu HTA, in absenta tratamentului. Cresterea presiunii in arterele organismului suprasolicita munca inimii. Intr-o prima etapa, inima se adaptează la valorile mari de presiune prin ingrosarea peretilor sai (apare hipertrofia muschiului inimii). In timp, muschiul cardiac oboseste si capacitatea de contractie a inimii scade, instalandu-se astfel insuficienta cardiaca.

HTA va imbatraneste in mod accelerat arterele si inima! Riscul de a face atac de cord, accident vascular, boala renala cronica sau insuficienta cardiaca este foarte mare daca aveti hipertensiune si nu o tratati corect.

Referinte:

Toate informațiile de mai sus fac parte din brosura despre hipertensiune arteriala, pregatita pentru pacienti de catre Societatea Romana de Cardiologie, ediție revizuita 2019.

Autori: Conf. Dr. Darabont, Prof. Dr. Eduard Apetrei, Conf. Dr. Elisabeta Badila; Coordonator program: Prof. Dr. Dragoș Vinereanu. Hipertensiunea arteriala. pag 14-15

Editie online disponibilă pe site-ul Societatii Romane de Cardiologie cardioportal.ro

Măsoară corect tensiunea arterială
Află cum
Știi care sunt valorile tensionale țintă și cele bune?
Află când trebuie să mergi la medic
O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: