Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Bolile cardiovasculare sunt, în România, un ucigaș mai feroce decât cancerul, dar, paradoxal, mai puțin temut. De 3 ori mai mulți români mor din cauza bolilor cardiovasculare decât de cancer, 60% dintre decesele din fiecare an datorându-se acestor afecțiuni. Cu toate acestea, nivelul de informare și, în consecință, de acțiune și tratament, continuă să fie scăzute. În același timp, deși în România avem programe naționale importante în domeniul cardiologiei, finanțarea unora dintre acestea rămâne în continuare sub nivelul optim.

”Avem nevoie de implementarea unor noi linii terapeutice și de noi proceduri, de informarea și responsabilizarea populației, de un program de screening și prevenție a bolilor cardiovasculare,” spune Profesor Universitar Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Societății Române de Cardiologie.

Numai în cazul hipertensiunii arteriale, cauza ce determină cele mai multe decese prin boli cardiovasculare în România și Europa (peste 62%), ignoranța și diagnosticarea târzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii.

Cu toate că între 2001 și 2016 populația României a scăzut cu circa 12%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%. În oglindă, mortalitatea prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în acești 15 ani. În cazul altor afecțiuni (cardioapatie ischemică și boli cerebrovasculare) tendința mortalității pe grupe de vârstă tinde să se reducă, dar în ceea ce privește hipertensiunea, tendința rămâne constantă.

Deși peste 90% dintre persoanele intervievate într-un studiu* cunosc această afecțiune, 70% înțeleg că este o boală gravă iar 31% consideră chiar că poate fi letală, doar 3% știu că hipertensiunea poate apărea și fără simptome. În același timp, 4 din 10 persoane nu cunosc exact cum se măsoară corect tensiunea arterială. Realitatea arată că din aproximativ 7,4 milioane de români, 20% nu știu că suferă de hipertensiune și în consecință nu se tratează și se expun riscului de moarte prematură.

La adulții de vârstă medie (35-54 ani) controlul valorilor tensionale este aproape de două ori mai bun decât la vârstnici (aproximativ 25% față de aproximativ 13% la persoane de la 55 de ani în sus), iar în grupa de vârstă peste 80 de ani survin mai mult de 50% din totalul deceselor. Un impact notabil asupra controlului valorilor tensiunii arteriale îl are nivelul de educație, ceea ce confirmă relevanța accesului la informație și înțelegerea acesteia.

Societatea Română de Cardiologie, de Ziua Mondială a Inimii, încurajează fiecare român să fie eroul propriei inimii și a celor din jur! Cu toții ne dorim să fim sănătoși, să trăim într-o comunitate sănătoasă și într-o Românie sănătoasă, iar o Românie sănătoasă înseamnă cetățeni preocupați de sănătatea lor și de a celor din jur.

Unul dintre cele mai simple și mai eficiente mesaje de prevenție este cel susținut de campania de informare asupra hipertensiunii arteriale a Societății Românbe de Cardiologie: ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”. O scădere chiar ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral.

* Studiu realizat de iSense Solutions, martie 2019 – ”Percepții asupra hipertensiunii arteriale în România”

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.