Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala (TA) nu are o valoare fixa pe parcursul unei zile, si poate varia chiar de la o masurare la alta. Dar cat trebuie sa ai tensiunea arteriala? TA poate creste in imprejurari diverse, cum ar fi efortul fizic, emotiile, altitudinea crescuta, consumul exagerat de lichide (peste 5-6 litri), dupa folosirea unor substante energizante, etc.

Se considera HTA (valori mai mari sau egale) 140/90 mmHg. Valori considerate normale sunt 120-129/80-84 mmHg. Intre 130-139 si 85-89 mmHg se considera TA normal-inalta.

Stil de viata adecvat

O scadere chiar usoara a valorilor tensionale prin tratament corect si stil de viata adecvat poate scadea cu 7% riscul de a muri prin infarct si cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral.

Grija pentru cei dragi incepe cu grija pentru noi insine. Dupa 40 de ani, in conditii normale, este nevoie sa ne verificam anual tensiunea arteriala.

Aveti grija de cei dragi si spuneti-le sa mearga sa isi masoare tensiunea arteriala. Trimiteti-le un eCard cu un mesaj care nu poate fi ignorat!

 

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.