E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

,,De cele mai multe ori nu este adevărat. Una din cauzele cefaleei (durerea de cap) este într-adevăr hipertensiunea arterială, dar durerile apar mult mai rar în zona occipitală, de obicei apar în zona frontală și apar rar la valori mari ale tensiunii arteriale”.

A raspuns Prof Dr Dragos Vinereanu in interviul realizat de Videomedicina.ro. Materialul integral disponibil aici

De multe ori, cresterea TA nu se insoteste de o suferinta care sa atraga atentia bolnavului. Deci hipertensiunea poate fi o boala tacuta si cu atat mai periculoasa, deoarece complicatiile grave apar ca prima manifestare a bolii. De aceea, HTA a fost denumita adesea “ucigasul tacut”.

Alteori, cresterea TA se manifesta prin: respiratia anormala la eforturi ce puteau fi tolerate usor anterior; dureri de cap, mai des in partea occipitala; ameteli; concentrare dificila; tulburari de vedere; zgomote in urechi. Din nefericire, nu sunt rare cazurile
cand hipertensiunea arteriala se descopera odata cu aparitia unei complicatii severe cum ar fi infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Deoarece HTA este frecvent asimptomatica, singura modalitate de a o depista este aceea de a va masura periodic tensiunea arteriala.

Citeste mai multe in materialul scris de catre medici special pentru pacienti, aici.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.