Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

De multe ori, inaintea stabilirii unui diagnostic sau a schemei finale de tratament antihipertensiv, medicii solicita monitorizarea continua ambulatorie pe 24 ore a tensiunii arteriale.
Aceasta se face cu un dispozitiv de masurare automata a TA la intervale de 15-30 de minute (mai des ziua si mai rar pe timpul noptii, pentru a nu deranja somnul pacientului). Valorile TA sunt inregistrate de aparat, care este dotat cu o memorie similara hard disk-ului unui computer. La sfarsitul inregistrarii, aceste date se transfera, cu ajutorul unui program special, intr-un calculator si se analizeaza rezultatele. Pe durata inregistrarii, pacientul desfasoara activitate normala si este instruit sa-si noteze anumite evenimente ce apar in intervalul de timp respectiv.

Acest tip de masurătoare se recomanda în special atunci cand:

  • există o diferenta mare intre tensiunea masurata la domiciliu si cea masurata la cabinet;
  • este suspectată rezistenta la tratamentul medicamentos atunci cand TA nu scade suficient sub tratament;
  • bolnavul descrie fenomene clinice sugestive de cresteri bruste ale TA.

Nu este singura investigatie pe care o solicita medicii inainte de o concluzie finala. Cititi Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune? Inainte de toate, sunt lucruri simple si care fac cu adevarat diferenta, gesturi de preventie precum automasurarea valorilor tensionale si notarea acestora intr-un jurnal. Cititi Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.