Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

Un studiu publicat recent in revista Lancet Neurology atrage atentia asupra faptului ca adultii care sufera de hipertensiunea arteriala la varsta de 30-40 de ani se confrunta mai tarziu in viata cu probleme ale functiei cognitive, inclusiv dementa.

Studiul face parte dintr-un proiect national mai amplu din Marea Britanie (Medical Research Council National Survey of Health and Development) si este condus de dr. Jonathan M. Schott. Echipa de cercetatori a analizat date apartinand unui grup de 502 de persoane nascute in 1946. Au fost monitorizate valorile tensionale la varstele de 36, 43, 53, 60-64 si 69 de ani. Initial, niciun subiect nu avea probleme cognitive (dementa). Cand au implinit varsta de 70 de ani, indivizii au facut o analiza imagistica de rezonanta magnetica (PET-MRI).

Rezultatele au aratat ca exista o asociere intre cresterea peste normal a tensiunii arteriale intre perioadele de varste 36 si 43 de ani, precum si intre 43 si 53 de ani, pe de-o parte si un volum mai mic al creierului mai tarziu in viata, pe de alta.

Mai mult, la persoanele cu tensiune arteriala crescuta la varstele de 36 si 43 de ani s-a observat si un volum mai mic al hipocampusului la 70 de ani.

Echipa de cercetatori a relevat de asemenea o legatura intre hipertensiunea prezenta la varsta de 53 de ani si cu 7% mai multe leziuni ale substantei albe din creier la momentul analizelor imagistice de rezonanta magnetica. Similar, s-a putut asocia hipertensiunea aparuta intre 43 si 53 de ani cu o prezenta cu 15% mai mult a unor astfel de leziuni.

Putem concluziona ca o crestere a valorilor tensiunii arteriale si hipertensiunea aparuta intre decadele de varsta 36-53 de ani par sa afecteze negativ sanatatea creierului la varsta a treia, corelandu-se cu dementa dezvoltata la varste mai inaintate. Astfel, rezultatul acestui studiu subliniaza importanta controlului si monitorizarii periodice a tensiunii arteriale chiar inainte de 40 de ani.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.