Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

In timp ce la peste 95% din pacientii hipertensivi nu se poate preciza o cauza a hipertensiunii arteriale, fiind produsa prin mecanisme complexe, in 5% din cazuri, HTA este produsa de cauze identificabile si poarta denumirea de hipertensiune arteriala secundara. Depistarea acestor forme de hipertensiune arteriala este importanta pentru a putea institui masuri prin care valorile tensionale sunt pastrate sub control.

Exista situatii cand in aparitia boalii sunt implicati factori ce nu pot fi modificati: ereditatea (dacă unul sau ambii parinti au avut HTA, riscul de a avea aceasta maladie este mai mare); varsta (hipertensiunea arteriala se dezvolta mai frecvent dupa varsta de 40 de ani); sexul (hipertensiunea este mai frecventa la barbati fata de femei). Cunoscand faptul ca ne aflam intr-o astfel de categorie de risc ar trebui sa ne faca mai atenti la masurile de preventie, la factorii pe care avem puterea sa ii modificam.

O mare parte din caracteristicile negative ale stilului de viata modern influenteaza si valorile tensiunii arteriale (fumatul, stresul emotional, consumul excesiv de alcool). Fumatul este nociv indiferent de numarul de tigarete fumate, astfel incat o masura importanta este evitarea acestui comportament. Se considera ca aportul optim de sare din alimente este de sub 5 grame pe zi. Intrucat sarea este un conservant puternic, ea se regasește in concentratii foarte mari in alimentele procesate industrial. Asocierea dintre hipertensiune si obezitate are mecanisme specifice; un procent mare de hipertensivi (aproximativ 40%) asociaza obezitate.

Este foarte important sa se realizeze in randul copiilor o educatie adecvata pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta sanatoasa si activitati fizice in aer liber. Astfel se poate realiza prevenirea eficienta a bolilor cardiovasculare, inclusiv a hipertensiunii arteriale.

Masurile legate de stilul de viata sunt insa recomandate si bolnavilor cu hipertensiune arteriala. Aceste măsuri fac parte integranta din tratamentul hiper- tensiunii arteriale, contribuind esential la scaderea tensiunii arteriale: oprirea fumatului, reducerea aportului de sare, cresterea consumului de fructe si legume, reducerea greutatatii, practicarea regulata a sportului moderat, evitarea consumului exagerat de alcool.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.