Valorile tensionale tinta sub tratament

Valorile tinta generale pentru pacientii aflati sub tratament antihipertensiv difera fata de clasificarea tensiunii arteriale in functie de valorile masurate in cabinetul medicului pentru pacientii care NU au un diagnostic anterior de hipertensiune.

Astfel, un pacient cu varsta intre 18 si 65 de ani, sub tratament, are ca valori tinta TA sistolica 120-129 mmHg si cea diastolica 70-79 mmHg. La grupele de varsta 65-79 si peste 80 de ani, TA sistolica tinta este de 130-139 mmHg, cea diastolica fiind la fel. Medicul va stabili necesarul de tratament si tinta TA de la caz la caz. Orice modificare in schema de tratament nu trebuie facuta decat la recomandarea medicului, dupa analizarea tuturor informatiilor analizate. Este foarte important sa va masurati acasa TA, sa notati valorile masurate si sa le aratati medicului la consult.

O scadere si usoara a valorilor tensionale prin tratament corect si stil de viata adecvat poate scadea cu 7% riscul de a muri prin infarct si cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral.

Automasurarea tensiunii arteriale este importanta si in cazul in care nu stiti ca suferiti de aceasta afectiune. Este o boala silentioasa, in general fara semne si simptome, iar 20% dintre hipertensivi nu stiu ca au HTA si se expun riscului de moarte prematura. Masurarea TA este primul past catre o diagnosticare precoce.

TA optima inseamna valori masurate <120 (diastolica) si <80 (sistolica) mmHg. Pentru valori inregistrate de 120-129 (diastolica) si/sau 80-84 (sistolica) tensiunea arteriala este considerata normala. Pentru valori inregistrate de 130-139 (diastolica) si/sau 85-89 (sistolica) tensiunea arteriala este considerata normal inalta. Ingrijorarea apare la valori peste sau egale cu 140 (diastolica) si/sau mai mari sau egale cu 90 (sistolica).

Inainte de vizita la medic este recomandata masurarea corecta a tensiunii arteriale timp de 8 zile, dimineata si seara, si notarea valorilor masurate intr-un jurnal.

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.