Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Cand apare hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala nu are o valoare fixa pe parcursul unei zile si poate varia chiar de la o masurare la alta. Aceasta poate creste in imprejurari diverse, cum ar fi efortul fizic, altitudinea crescuta, consumul exagerat de lichide (peste 5-6 litri), ori dupa folosirea unor substante energizante, etc.

La unele persoane tensiunea arteriala creste spontan si se mentine la valori ridicate si in afara imprejurarilor mentionate, generand hipertensiune.

La peste 95% din pacientii hipertensivi nu se poate preciza o cauza a hipertensiunii arteriale. In aceste cazuri, boala este produsa prin mecanisme complexe, iar diagnosticul este de hipertensiune arteriala esentiala sau primara.

In 5% din cazuri, HTA este produsă de cauze identificabile si poarta denumirea de hipertensiune arteriala secundara. Depistarea acestor forme de hipertensiune arteriala este importanta deoarece o parte dintre ele se pot vindeca cu tratament corespunzator.

Cauzele posibile de hipertensiune arteriala secundara sunt: bolile renale cronice, unele boli endocrine, boli vasculare congenitale, etc.

20% dintre cei care sufera de aceasta afectiune tacuta si periculoasa nu stiu, in consecinta nu se trateaza si se expun riscului unei morti premature. Aproximativ 30000 de romani decedeaza in fiecare an din cauza urmarilor severe ale hipertensiunii arteriale.

Cresterea valorilor tensiunii arteriale are doua mari efecte negative asupra organismului uman: imbatranirea vaselor si suprasolicitarea inimii. Cele mai importante complicatii ale hipertensiunii arteriale sunt insuficienta cardiaca, angina pectorala si infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficienta renala.

 

 

 

 

 

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: