Cand apare hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala nu are o valoare fixa pe parcursul unei zile si poate varia chiar de la o masurare la alta. Aceasta poate creste in imprejurari diverse, cum ar fi efortul fizic, altitudinea crescuta, consumul exagerat de lichide (peste 5-6 litri), ori dupa folosirea unor substante energizante, etc.

La unele persoane tensiunea arteriala creste spontan si se mentine la valori ridicate si in afara imprejurarilor mentionate, generand hipertensiune.

La peste 95% din pacientii hipertensivi nu se poate preciza o cauza a hipertensiunii arteriale. In aceste cazuri, boala este produsa prin mecanisme complexe, iar diagnosticul este de hipertensiune arteriala esentiala sau primara.

In 5% din cazuri, HTA este produsă de cauze identificabile si poarta denumirea de hipertensiune arteriala secundara. Depistarea acestor forme de hipertensiune arteriala este importanta deoarece o parte dintre ele se pot vindeca cu tratament corespunzator.

Cauzele posibile de hipertensiune arteriala secundara sunt: bolile renale cronice, unele boli endocrine, boli vasculare congenitale, etc.

20% dintre cei care sufera de aceasta afectiune tacuta si periculoasa nu stiu, in consecinta nu se trateaza si se expun riscului unei morti premature. Aproximativ 30000 de romani decedeaza in fiecare an din cauza urmarilor severe ale hipertensiunii arteriale.

Cresterea valorilor tensiunii arteriale are doua mari efecte negative asupra organismului uman: imbatranirea vaselor si suprasolicitarea inimii. Cele mai importante complicatii ale hipertensiunii arteriale sunt insuficienta cardiaca, angina pectorala si infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficienta renala.

 

 

 

 

 

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.