Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Cultura preventiei este o chestiune importanta in ecuatia starii de sanatate a unei natii. In Romania, insa, nu prea avem politici pentru preventie si cu atat mai putin o cultura a ei. Din pacate suntem preocupati de starea noastra de sanatate doar atunci cand ajungem sa ne imbolnavim si abia atunci intelegem importanta preventiei.

(Conform Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) 2019 Romania se afla pe ultimul loc in clasamentul european in ceea ce priveste preventia).

Preventia tine de educatie, dar si de puterea exemplului. In Statele Unite ale Americii, de exemplu, presedintele isi face controale periodice iar acestea sunt subiect de dezbatere publica. Dincolo de importanta strategica a postului pe care il ocupa, acest tip de atitudine face ca o data cu el si alti americani sa paseasca in cabinetele medicale pentru a-si face asa numitele controale de rutina care de cele mai multe ori pot preveni boli grave.

Relatie bazata pe deschidere si vizite regulate

Internetul abunda de sfaturi despre cum sa fii si sa ramai sanatos, despre diete si despre cum sa mananci, cat sport sa faci samd. Insa o parte importanta din ecuatia preventiei este relatia cu medicul de familie. Acesta este primul cu care trebuie sa construiesti o relatie bazata pe deschidere si vizite regulate. In functie de varsta pe care o ai, medicul iti va recomada o data pe an in general (in cazul preventiei) diverse tipuri de analize medicale menite sa previna boli specifice varstei.

Masoara-ti tensiunea arteriala!

Pe langa analizele pe care le faci, cere medicului tau sa iti masoare tensiunea arteriala ori de cate ori ajungi la el in cabinet. De ce? Pentru ca hipertensiunea arteriala e acea boala care se instaleaza silentios si care nu da niciun simptom la inceput. Daca in trecut era o boala a seniorilor, acum incidenta la persoanele tinere a inceput sa creasca. De aceea, este important sa ne masuram tensiunea arteriala ori de cate ori avem ocazia si sa spunem si altora sa faca la fel. #masoaratitensiuneaarteriala #pentrucaasaspuneu

P.S. Totusi, nu va bazati numai pe controalele periodice, urmati si sfaturile bune referitoare la un stil de viata sanatos (dormiti suficient, mancati sanatos, faceti sport, mergeti pe jos…)

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: