Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

La momentul actual, tensiometrul de brat este preferat celui de tip bratara. Cu cat este mai mare distanta de la inima pana la locul masurarii, cu atat sansa de eroare creste.
Tensiometrele tip bratara sunt agreate la acest moment la pacientii care au obezitate morbida si la care manseta obisnuita de tensiometru, chiar si cea pentru pacient obez, adeseori nu reuseste sa cuprinda circumferinta bratului. Altfel, recomandarea generala, si vorbim aici de intreaga lume, Europa, Statele Unite si restul lumii, se leaga de tensiometrul de brat si nu bratara. Mai mult, tensiometrul trebuie sa aiba o manseta potrivita bratului. Exista manseta pentru persoane normale si manseta pentru persoane obeze. Evident ca exista mansete micute pentru copii, pentru ca inclusiv copiilor, la fiecare consult ar trebui sa li se masoare tensiunea arteriala.

Exista de asemenea cateva reguli care ar trebui respectate de fiecare data pentru o masurare corecta a tensiunii arteriale. Iata un material explicativ aici.

Puteti afla mai multe de pe site-ul Societatii Romane de Cardiologie, cardioportal.ro, unde exista o sectiune dedicata pacientilor si unde regasiti inclusiv filmulete care prezinta informatii esentiale.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.