Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Tratamentul antihipertensiv trebuie schimbat din cand in cand sau, daca pacientul se simte bine, acest tratament poate fi mentinut ani de zile?

In momentul in care un pacient primeste o schema de tratament antihipertensiv, aceasta schema este aleasa in functie de tipul pacientului pe care il avem in fata noastra. Exista recomandari generale si recomandari care sunt particularizate in functie de bolile asociate. Astfel, daca un pacient hipertensiv care nu are decat hipertensiune poate primi oricare dintre principalele clase de tratamente antihipertensive. De obicei se asociaza in jur de doua clase de tratamente antihipertensive pentru obtinerea unui control eficient al tensiunii arteriale, pentru atingerea tintei de 140/90. In anumite situatii, precum asocierea cu diabetul zaharat, cu insuficienta cardiaca, cu boala cronica de rinichi, schemele de tratament cuprind niste clase de medicamente antihipertensive care au dovedit ca au efect protector superior. Acest efect este corelat cu prognosticul. Pacientii supravietuiesc mai mult, cu mai putine evenimente in general cardiovasculare, renale sau cerebrovasculare. Deci, daca pacientul face parte din categoria hipertensivului cu comorbiditati, cu boli asociate, atunci schema de tratament aleasa initial are o justificare. Aceasta trebuie mentinuta.

Pe masura ce anii trec, daca apar lucruri noi legate de anumite scheme terapeutice sau clase de medicamente, lucrurile se pot schimba. Dar, in principiu, o schema terapeutica nu trebuie schimbata anual sau la un anumit interval doar pentru a duce o schimbare in viata pacientului.

Obtinerea stabilitatii este principalul lucru pe care si medicii si pacientii si-l doresc, prin scheme cat mai simple.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: