Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Mersul pe jos, un exercitiu foarte bun in hipertensiune

Sa mergi pe jos este un lucru pe cat de obisnuit pe atat de esential nu numai pentru viata de zi cu zi a omului cat si pentru devenirea lui din cele mai vechi timpuri pana astazi. Este si cel mai la indemana  mod de a face miscare si de a atinge acel target important de 30 de minute pe zi. Un mers alert, in natura, cu prieteni, dupa puterile fiecaruia si constant… pana la urma nu poate fi atat de greu si chiar poate deveni o obisnuinta daca ii asociem astfel de aspecte placute.

Am stat de vorbă cu Oana Igrisan, fondator al Societatii Omului Sanatos, organizatie care, intre altele promoveaza mersul pe jos, in trib, ca forma primordiala de exercitiu fizic si de implinire sociala. Oana ne-a convins, cu exemplul personal, de puterea mersului pe jos. A suferit de long covid, iar mersul pe jos, in fiecare zi, dimineata si mai ales seara, a fost singura metoda care a ajutat-o cu adevarat sa isi revina.

***

Mai intai, cine este Societatea Omului Sanatos: “Am fondat Societatea Omului Sănătos impreună cu colega mea Alexandra Gatej. Atunci cand am fondat aceasta asociatie ne-am gandit atat la noi cat si la cei din jurul nostru. In primul rand la familiile noastre si la cercul nostru mai larg. Ne-am gandit ca om sanatos inseamna foarte multe lucruri. In general daca te gandesti la om sanatos te gandesti la sanatatea fizica. Doar ca un om sanatos e mai mult decat sanatatea fizica. Un om sanatos e sanatos fizic, e sanatos psihic, e sanatos emotional, sanatatea are o componenta civica… Si atunci, ce am vrut noi sa facem cu Societatea Omului Sanatos a fost sa le aducem pe toate intr-un singur loc. Si asa s-a nascut Societatea Omului Sanatos in 2018. Pilonii nostri de comunicare au fost, evident, preventia in sanatate, prevenirea degradarii mediului inconjurator si dezvoltarea personala.”

***

[Eu] merg pe jos mai mult decat inainte, in primul rând. Atat de banal pe cat pare mersul pe jos, acesta este cel care ne-a făcut pe noi, ca umanitate, sa fim unde suntem astazi. Pentru ca asa a inceput, de fapt, totul – prin a merge pe jos, impreuna. Prin a cauta mediul propice in care sa ne dezvoltam. Mersul pe jos are o componenta sociala extraordinara. O componenta de sanatate si de preventie in sanatate, si o componenta sociala. Ne aduce impreuna si te aduce sa iti aduni ideile impreuna si sa construiesti lucruri impreuna.

 

***

Cum ajuta mersul pe jos, in special daca ai o afectiune, cum ar fi hipertensiunea? Cand si cat ar trebui sa mearga pe jos?

Ce ne-a spus Oana:

“Pot să spun asa: pentru cei care inca sunt mobili si pot sa faca cateva exercitii fizice, noi avem un obicei sanatos. Facem in fiecare dimineata Radio Taiso. Aceasta este o serie de exercitii fizice pe care japonezii le-au făcut prima data undeva la inceputul anilor 20 cand speranta de viata era în Japonia, cred, cea mai mica din lume. Iata ca, dupa multi ani de Radio Taiso, astazi au speranta de viata cea mai ridicata si speranta de viata sanatoasa cea mai ridicata. Radio Taiso este o serie de exercitii foarte simple, de trei minute, exercitii zilnice, matinale in general, pe care le pot face copiii dar si varstnicii. Pot fi gasite si pe site-ul nostru, acolo unde noi le-am prezentat si am scris despre ele [societateaomuluisanatos.ro]. Si cred ca macar 10 minute de mers pe jos, in fiecare zi, face foarte bine. Indiferent de tipul de afectiune. Asa, incet, pas cu pas. Sunt lucruri care ajuta.

***

Cum ar trebui sa ne raportam corect la sanatate astfel incat să ne bucuram de ea mai mult timp si sa nu plangem dupa sanatate dupa ce am pierdut-o?

“Ma gandeam zilele acestea ca ce se intampla cu sanatatea noastra se intampla si cu planeta noastra. Reusim cumva sa ne sabotam. In momentul in care devenim constienti ca suntem sabotorii propriilor noastre fiinte, e un prim pas. Si pe urma sa eliminam obiceiurile proaste si sa le inlocuim cu obiceiuri bune. Sa facem putina miscare… Noi nu suntem adeptii niciunui curent, nici nutritional, nici de miscare… credem ca echilibrul este cel mai potrivit. Si ca fiecare om in parte gasește reteta potrivita pentru propria persoana. Sigur ca din aceasta reteta sunt cateva ingrediente care nu trebuie sa lipseasca. Sa mananci sanatos – sa consumi fructe, legume, sa bei apa si asa mai departe. Dar nu inseamna neaparat sa mananci numai quinoa, sa nu mananci carne, etc. Asta este opinia noastra. Adica sa mananci ce ti se potriveste tie, sa ai grija sa iti faci analizele, in mod regulat, conform varstei tale si sa nu neglijezi lucrul acesta. Este foarte important. Si putina miscare.

Cred ca atunci cand faci lucrurile acestea, este un prim pas spre a avea o viata sanatoasa si pentru a avea o viata lunga. Iar speranta ta de viata sa nu fie doar o speranta de viata lunga ci sa fie o speranta de viata lunga si sanatoasa.

Dincolo de asta, dezvoltarea personala in care sa iti gasesti un trib cu care sa ai activitati, sa continui sa faci activitati care sa iti faca placere. Si o zona de spiritualitate care poate sa insemne orice: medicatie, mindfulness, rugaciune la biserica, gasirea unor tehnici, …, orice.”

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: