Afectiunile tiroidiene si hipertensiunea

Buna functionare a glandei tiroide este esentiala in pastrarea sanatatii aparatului cardiovascular. Din pacate, pe teritoriul Romaniei, afectiuniile tiroidiene (atat hipertiroidie cat si hipotiroidie) sunt extrem de frecvente. Daca vorbim despre hipertensiunea arteriala, aceasta poate fi asociata atat hipertiroidiei cat si hipotiroidiei. Acest lucru se produce insa prin mecanisme diferite, astfel incat se genereaza forme aparte de hipertensiune.

Astfel, in hipertiroidie, avem de-a face cu o hipertensiune predominant sistolica. Cu alte cuvinte, prima valoare determinata de tensiometru, cunoscuta de catre pacienti si sub denumirea de maxima tensionala, va fi cea crescuta, in timp ce valoarea diastolica, sau minima, va fi scazuta. Debitul cardiac va fi crescut, cu rezistenta vasculara periferica scazuta.

In hipotiroidie intalnim o hipertensiune predominant diastolica sau sistolo-diastolica, adica vom avea aproape intotdeauna tensiunea minima crescuta. Debitul cardiac va fi scazut din cauza scaderii frecventei cardiace care apare la pacientii cu hipotiroidie, iar rezistenta vaselor periferice va fi crescuta.

Ce este important de precizat este ca hipertensiunea arteriala se poate asocia tulburarilor tiroidiene chiar din stadii timpurii ale bolii, adica atunci cand manifestarile clinice de boala tiroidiana nu sunt atat de evidente si singurul care tradeaza suferinta tiroidei este TSH-ul.

Pacientul hipertensiv, chiar daca nu are semne evidente de boala tiroidiana ar trebui sa beneficieze de o dozare a TSH-ului pentru a exclude sau pentru a confirma o boala de tiroida. Pe de alta parte, pacientul cunoscut cu boala de tiroida trebuie sa beneficieze de masurarea frecventa a tensiunii arteriale astfel incat sa putem sa depistam aparitia hipertensiunii asociate bolii tiroidiene.

Este foarte important sa cunoastem aceasta asociere si mai ales faptul ca, pe masura ce echilibram cu tratament specific afectiunea tiroidei, este bine sa reevaluam tensiunea arteriala si sa ajustam schema terapeutica astfel incat aceasta sa fie potrivita pentru orice moment al bolii.

Urmariti acest interviu cu dna dr Ana-Maria Vintila, medic prima cardiolog, precum si alte materiale similare, pe canalul Youtube Masoara-ti tensiunea arteriala!.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.