Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Cat de des se masoara tensiunea acasa?

Orice pacient hipertensiv ar trebui sa aiba acasa un tensiometru cu care sa isi masoare tensiunea arteriala atunci cand ii este rau dar si atunci cand ii este bine. Daca nu se simte bine si se stie hipertensiv trebuie sa isi ia imediat tensiunea arteriala. In rest, daca se simte bine, tensiunea trebuie totusi masurata fie prin sondaj, din cand in cand, sau dupa un protocol stabilit cu medicul.

Tensiometrul

In primul rand, acesta nu ar trebui sa fie un tensiometru tip bratara, adica cel care se pune pe incheietura mainii, pentru ca acestea nu au o acuratete suficienta in masurarea tensiunii arteriale. Trebuie sa fie un tensiometru cu manseta de brat. Acest lucru este extrem de important. Daca pacientul are o greutate corporala si dimensiuni iesite din comun, atunci ar trebui sa isi procure o manseta speciala pentru pacientul obez pentru a nu avea erori in masurarea tensiunii arteriale din cauza acestui aspect.

In plus, trebuie sa se verifice in permanenta starea bateriilor. Daca apare semnalul “baterie pe terminate” acestea trebuie inlocuite pentru a nu aparea erori in masurarea TA.

De asemenea, din cand in cand, ar trebui sa se verifice aparatul ca el sa fie corect calibrat.

Frecventa masurarii tensiunii arteriale

Este bine ca pacientul sa fie invatat ca atunci cand are un control medical programat sa monitorizeze TA la domiciliu timp de 8 zile. De ce? 8 zile pentru ca practic prima zi este o zi de acomodare si nu se ia in considerare si pentru a putea avea ulterior inregistrari pentru 7 zile. TA se masoara in acest interval de timp de doua ori pe zi, dimineata si seara. La fiecare masuratoare se recomanda a se face doua masuratori iar daca intre acestea avem o diferenta mai mare de 10 mmHg, atunci putem face si a treia masuratoare.

Bineinteles ca nu cerem pacientului sa isi interpreteze singur aceste date si nici sa ia atitudine in urma masuratorilor. Dorim sa le inregistreze intr-un jurnal pentru a se prezenta cu el la consultul medical si a putea noi, ca medici, lua atitudine si sa verificam in acest fel ca exista un bun control al tensiunii arteriale sau daca, dimpotriva, trebuie intervenit asupra tratamentului.

Importanta monitorizarii astfel, acasa, a TA

Daca luam in considerare doar “tensiunea de cabinet” in evaluarea controlului tensional este posibil sa ne inselam. Acest lucru este posibil pentru ca exista doua tipuri de efect.

Efectul de halat alb

Unii dintre pacienti au un stres cand se prezinta la medic, sunt intr-o stare psihica deosebita de cea obisnuita, in mediul lor uzual de viata. Atunci tensiunea arteriala de cabinet poate sa inregistreze valori mai mari decat TA la domiciliu.  Acest efect poarta numele de “efect de halat alb”.

Hipertensiunea mascata

Exista pacienti care acasa, sau la servici, in mediul lor de viata obisnuit, sunt mai agitati si fac valori tensionale mai mari. Dimpotriva, atunci cand se prezinta la medic, acesta are un efect psihic linistitor asupra lor si valorile tensionale se reduc. Astfel de pacienti care au tensiunea arteriala necontrola in mediul lor de viata obisnuit si valori tensionale normale la cabinet au asa numita “hipertensiune mascata”.

Sigur ca nici aici nu este bine sa ne inselam pentru ca putem sta linistiti dupa consultul la medic, spunand ca pacientul este foarte bine tratat, si de fapt acesta, in mediul sau obisnuit, experimenteaza valori tensionale mari care il expun la riscul de evenimente cardiovasculare majore precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Astfel, este bine sa facem, de cate ori putem, pana ajungem la un control adecvat al tensiunii acest tip de monitorizare la domiciliu a tensiunii arteriale. Este o procedura recomandata de ghidurile internationale de management al hipertensiunii arteriale si validata in acest sens.

Pe langa acest tip de monitorizare, pacientul care se stie hipertensiv si care are un tensiometru acasa va fi tentat sa isi masoare tensiunea arteriala cel putin din cand in cand. Se recomanda ca si atunci cand pacientul se simte bine, sa isi ia totusi, prin sondaj, tensiunea arteriala o data la cateva zile, o saptamana, dar nu foarte des. Frecventa prea mare nu este indicata mai ales daca pacientul este mai degraba anxios. In acest caz, daca TA este masurata prea des, de 5-6-20 de ori pe zi, atunci starea de anxietate este intretinuta de aceste masuratori. Ba chiar vor intretine hipertensiunea arteriala, mai ales daca valorile inregistrate nu sunt pe placul pacientului.

Pe de alta parte, exista si riscul ca pacientul care isi gaseste valori tensionale mai mari atunci cand isi masoara tensiunea acasa sa aiba tentatia sa isi modifice singur medicatia antihipertensiva. Acest lucru nu este intotdeauna de bun augur pentru ca pacientul poate ca nu va sti exact ce si cum sa modifice si nu va ajunge in alta parte decat la dezechilibrul tensional.

Asadar, este bine sa se masoare tensiunea din cand in cand, o data la cateva zile – o saptamana, plus cateva episoade de monitorizare de 7-8 zile pentru a putea fi prezentate medicului. Aceste valori trebuie discutate cu medicul curant si acesta este cel care trebuie sa intervina asupra tratamentului antihipertensiv pentru a obtine controlul optim.

Puteti urmari acest interviu video cu dna. Dr. Ana-Maria Vintila pe pagina YouTube a campaniei, aici.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.