Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Cat de des trebuie masurata tensiunea arteriala?

Automasurarea tensiunii arteriale este o interventie foarte simpla si esentiala pentru descoperirea din timp a acestei afectiuni silentioase si, mai departe, pentru verificarea eficientei tratamentului pentru mentinerea sub control a valorilor tensionale. Cat de des trebuie masurata ne raspunde Dna Dr Ana-Maria Vintila si ne ofera de asemenea detalii despre tipul de tensiometru pe care ar trebui sa ne bazam precum si felul in care ne pregatim pentru o vizita la medicul cardiolog.

Orice pacient hipertensiv ar trebui sa aiba acasa un tensiometru cu ajutorul caruia sa isi masoare tensiunea arteriala atunci cand ii este rau. Daca nu se simte bine si se stie hipertensiv trebuie sa isi ia imediat tensiunea arteriala. Dar sa o faca si atunci cand ii este bine, fie prin sondaj, din cand in cand, sau dupa un protocol stabilit impreuna cu medicul sau.

Cateva precizari, mai intai, cu privire la tipul aparatului pe care ar trebui sa il aiba orice pacient. In primul rand nu ar trebui sa fie un tensiometru tip bratara, din cel care se pune pe incheietura mainii, pentru ca acestea nu au o acuratete suficienta in masurarea tensiunii arteriale. Ar trebui sa fie un tensiometru cu manseta de brat, acest lucru fiind extrem de important. Daca pacientul este supraponderal si dimensiuni iesite din comun, atunci ar trebui sa isi procure o manseta speciala pentru pacientul obez pentru a nu inregistra erori. In plus, trebuie verificata in permanenta starea bateriilor. Daca apare semnalul de baterie pe terminate, acestea trebuie inlocuite pentru a nu aparea erori in masurare. Din cand in cand este bine ca aparatul sa fie verificat, sa fie corect calibrat.

Revenind la frecventa masuratorilor tensiunii arteriale, este bine ca pacientul sa fie invatat ca atunci cand are un control medical programat sa isi monitorizeze tensiunea arteriala la domiciliu timp de 8 zile. De ce acest numar de zile? Pentru ca prima zi este o zi de acomodare si nu este luata in considerare si pentru a putea avea ulterior inregistrati pentru 7 zile.

Tensiunea arteriala se masoara in acest interval de timp de doua ori pe zi, dimineata si seara. De fiecare data se recomanda a se face doua masuratori separate iar daca intre cele doua avem o diferenta mai amre de 10mmHg, atunci putem face si a treia masuratoare. Pacientul nu trebuie sa isi interpreteze singur aceste date si nici sa ia atitudine in urma masuratorilor. Valorile masurate trebuie notate intr-un jurnal pentru a se prezenta cu el la consultul medical si pentru ca medicul sa poata verifica in acest fel daca exista un bun control al tensiunii arteriale sau daca, dimpotriva, trebuie intervenit asupra tratamentului.

Aceasta monitorizare acasa este foarte importanta deoarece daca se considera doar tensiunea de cabinet in evaluarea controlului tensionale este posibil sa ne inselam. Ne putem insela pentru ca exista doua tipuri de efecte. Pe de-o parte unii dintre pacienti au un stres cand se prezinta la medic, sunt intr-o stare psihica deosebita de starea in care se gasesc in mediul lor uzual de viata si atunci TA de cabinet poate sa inregistreze valori mai mari decat TA la domiciliu. Acest efect poarta numele de efect de halat alb. Pe de alta parte exista si reversul medaliei, exista pacienti care acasa sau la serviciu sunt mai agitati si fac valori tensionale mai mari, iar atunci cand se prezinta la medic sunt mai calmi. Medicul are un efect psihic linistitor asupra lor si valorile tensionale se reduc. Astfel de pacienti care au tensiune arteriala necontrolata in mediul lor de viata obisnuit si tensiune normala in cabinet au asa numita hipertensiune mascata. Nici aici nu este bine sa ne inselam pentru ca putem sta linistiti dupa consultul la medic spunand ca pacientul este foarte bine tratat si de fapt acesta, in mediul lui obisnuit, experimenteaza valori tensionale mari care il expun la riscul de evenimente cardiovasculare majore precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Asadar, cel putin pana ajungem la un control adecvat al valorilor tensionale, este bine sa facem acest gen de monitorizare la domiciliu, fiind de altfel recomandata de ghiduri si validata in acest sens.

Pe langa acest tip de monitorizare, pacientul care se stie hipertensiv si are un tensiometru acasa va fi tentat sa isi masoare tensiunea arteriala, cel putin din cand in cand. Se recomanda ca si atunci cand pacientul se simte bine sa isi ia totusi, prin sondaj, tensiunea arteriala o data la cateva zile, o saptamana, dar nu foarte des, mai ales daca pacientul are un prototip al psihologiei sale de tip anxios. In acest caz, daca tensiunea arteriala este masurata prea des, de 5-6-20 de ori pe zi, atunci starea de anxietate intretinuta de aceste masuratori, mai ales daca valorile nu sunt pe placul pacientului, va intretine hipertensiunea arteriala. Pe de alta parte exista si riscul ca pacientul care isi gaseste valorile tensionale ridicate sa fie tentat sa isi modifice singur medicatia atihipertensiva. Pacientul insa nu va sti exact ce si cum sa modifice si nu va ajunge in alta parte decat la un dezechilibru tensional.

Asadar, este bine sa se masoare din cand in cand tensiunea arteriala, o data la cateva zile, o saptamana, plus cateva episoade de monitorizare pe 8 zile pentru a fi prezentate medicului. Toate aceste valori trebuie discutate cu medicul curant si acesta este cel care trebuie sa intervina asupra tratamentului antihipertensiv pentru a obtine controlul optim.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: