Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Ce afecteaza cresterea valorilor tensionale

Obiectivul tratamentului antihipertensiv este mentinerea sub control a valorilor tensionale si, astfel, reducerea riscului urmarilor severe care pot aparea in urma acestei afectiuni silentioasa: infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficienta renala, insuficienta cardiaca, etc

Ce anume afecteaza cel mai adesea controlul valorilor tensionale si ce trebuie schimbat in comportamentul pacientilor?

Afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de imbolnavire si mortalitate in intreaga lume. La originea lor stau factorii de risc cardiovascular, intre care hipertensiunea arteriala ocupa un loc central. Din pacate nu suficienti oameni cunosc legatura intre hipertensiunea arteriala si complicatiile acute, potential mortale, precum infarctul acut de miocard sau accidentul vascular cerebral, ori complicatiile cronice severe precum insuficienta cardiaca si insuficienta renala cu necesar de dializa cronica.

Atunci cand boala de fond nu doare, asa cum este cazul hipertensiunii arteriale cel mai adesea, pacientii pot sa nu fie constienti de consecinte si sa nu acorde suficienta importanta tratamentului.

In plus, o parte dintre pacienti nici nu stiu ca au hipertensiune arteriala si, in consecinta, nu iau tratament. Boala isi urmeaza astfel cursul natural catre complicatii.

De aceea este foarte importanta informarea cu privire la nevoia de a masura periodic tensiunea arteriala. Astfel poate fi depistata boala chiar in stadiul asiptomatic si necomplicat. In plus, informarea cu privire la stilul de viata sanatos, care previne sau intarzie aparitia hipertensiunii arteriale, repsectiv ajuta la obtinerea controlului tensional in cazul pacientilor hipertensivi, este crucial.

Nu doar pacientii hipertensivi cunoscuti trebuie sa se informeze, ci si tinerii, si adultii. Acestia din urma pot fi mai atenti la propria sanatate dar se si pot implica in starea de sanatate a parintilor, bunicilor.

Tensiunea arteriala este un parametru variabil care creste sau scade in functie de nevoia organismului de a se adapta la diverse conditii precum stresul emotional, efortul fizic sau deshidratarea organismului ori factori de mediu precum expunerea la temperaturi extreme, soare puternic, variatii de presiune atmosferica.

Pacientii trebuie sa evite situatiile care ii expun la modificari bruste ale tensiunii arteriale. Spre exemplu sa evite starile conflictuale, sa se hidrateze corespunzator, sa nu se expuna direct la radiatia solara, sau, daca este absolut necesar sa iasa din casa la orele de la mijlocul zilei, sa poarte palarie pentru protectie solara. Efortul fizic nu trebuie evitat de catre pacientul hipertensiv insa antrenamentul trebuie sa fie progresiv si, odata atins un nivel corespunzator al activitatii fizice, aceasta trebuie sa fie constanta, cu evitarea efortului in salturi.

Dincolo de toate aceste recomandari, cea mai importanta cauza care afecteaza controlul tensional este non-aderenta la tratament si la masurile de stil de viata recomandate de catre medic.

Informatie discutata in cadrul Dezbaterii care a marcat Ziua de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale, 2021. Ne-a raspuns dna dr Ana-Maria Vintila, Presedinte al Grupului de Lucru Hipertensiune Arteriala in cadrul Societatii Romane de Cardiologie.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: