Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Ce simt daca am hipertensiune?

De multe ori, cei depistati cu hipertensiune arteriala spun ca se simt bine, nu ii deranjeaza, si sunt reticenti sa accepte ca au o afectiune pe care trebuie sa o trateze. Dna dr Ana-Maria Balahura ne explica cum aceast “ucigas tacut” continua sa afecteze organismul iar simptomele pe care ajungem sa le resimtim mai tarziu sunt doar semne ale faptului ca nu am ales sa ne controlam tensiunea, sa o tinem la valori considerate bune.

***

Exista doua situatii in care diagnosticam pacientii cu hipertensiune. Cea mai frecventa este masurarea intamplatoare a tensiunii arteriale, fie la un control medical de rutina, fie ne masuram tensiunea la un prieten, la bunica acasa, la cineva care are un dispozitiv automat de masurare a tensiunii arteriale.

In cazurile fericite, hipertensivii experimenteaza simptome de la inceputul instalarii afectiunii

Dar exista si situatii in care pacientii sunt diagnosticati in context acut. Vin la camera de garda cu simptome de tip durere de cap, ameteala, ceva tulburari de vedere, tulburari de auz. Aceste situatii sunt un pic mai fericite, intre ghilimele, pentru ca sperie un pic pacientii si sunt mai dornici sa isi administreze medicatia. In ambele situatii, initierea tratamentului antihipertensiv si urmarea acestuia conform recomandarilor medicului este esentiala.

Uneori, tratamentul antihipertensiv da stari de disconfort la inceput

Daca suntem un pacient care am avut simptome la debutul hipertensiunii arteriale, daca vom primi tratament de scadere a tensiunii arteriale, s-ar putea ca două, trei, patru zile, sa avem un oarecare disconfort, pentru ca noi avem un organism obisnuit cu valori tensionale crescute, creierul nostru s-a obisnuit cu tensiune crescuta. Atunci cand noi scadem tensiunea arteriala, s-ar putea ca el sa fie un pic bulversat de această scadere si sa o interpreteze ca pe o scadere dramatică de tensiune arteriala si sa ramanem cateva zile cu o oarecare ameteala si disconfort.

Acest lucru cu siguranta va disparea dupa cateva zile in conditiile in care luăm tratamentul cum a fost recomandat si in conditiile in care tensiunea arteriala scade si ajunge la tintele de tratament pe care ni le-a recomandat medicul.

Hipertensiunea ne afecteaza organele, fie ca simtim sau nu

Daca ne gandim insa atat la pacientii care au simptome la debut si la cei care sunt asimptomatici, trebuie sa știm ca pe termen lung hipertensiunea arteriala va continua sa isi exercite efectele asupra organismului nostru. Chiar daca simtim ceva, chiar daca nu simtim nimic, valorile tensionale crescute vor afecta organele noastre. Hipertensiunea arteriala fie simptomatica, fie asimptomatica, va afecta creierul, va afecta rinichiul, va afecta ochii, va afecta inima, motiv pentru care este nevoie sa avem un control periodic la medicul nostru. Acest control este initial la o luna dupa initierea tratamentului antihipertensiv, dupa care la 3 luni si va ramane, daca lucrurile sunt sub control, ca la 6 luni sa mergem la medic. Acest lucru este necesar odata pentru a ne asigura ca exista un control bun al valorilor tensionale dar si pentru a detecta precoce, devreme, daca hipertensiunea arteriala a determinat modificări in organismul nostru, modificari pe care, inca o data, nu le resimtim decat atunci cand este prea tarziu, uneori. Adica hipertensiunea poate afecta organele fara ca noi sa simtim ceva. Vom simti ceva doar atunci cand apare accidentul vascular cerebral, apare infarctul de miocard, apare insuficienta cardiaca, fibrilatia atriala… In toate aceste complicatii care devin simptomatice sigur ca vom simti respiratie grea, palpitatii, durere in piept. Dar aceste simptome nu inseamna decat ca nu am controlat la timp tensiunea arteriala si am ajuns intr-un stadiu destul de avansat.

Deci, inca o data, indiferent de simptomele pe care le resimtim, aceasta hipertensiune, care este denumita pe buna dreptate „ucigasul tacut”, trebuie sa ne convinga ca e nevoie sa mergem la medic periodic, pentru a depista precoce orice afectiune cauzata de valorile tensionale crescute.

Un interviu acordat de dna dr Ana-Maria Balahura,
Medic primar cardiolog,
Spitalul Universitar de Urgenta Floreasca
Secretar al Grupului de Lucru Hipertensiune Arteriala,
Societatea Romana de Cardiologie

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: