Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Ce tensiometru este mai bun?

Sunt recomandate tensiometrele de brat

Societatile internationale recomanda folosirea tensiometrelor automate  care au manseta de brat. Aceste tensiometre, atunci cand le alegem, trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici. In primul rand, un astfel de dispozitiv de masurare a tensiunii arteriale trebuie sa fie validat de catre o societate internatională. Acest lucru poate fi verificat atat pe asa zisul prospect al acestui dispozitiv, cat si pe site-uri web dedicate acestui lucru. In tara noastra, foarte usor puteti intra pe site-ul patronat de Societatea Romană de Cardiologie, www.tensiuneamea.ro, si puteti verifica care sunt acele dispozitive validate pentru masurarea tensiunii arteriale la domiciliu. Si, intr-adevar, a doua caracteristica importanta este ca manseta pe care o folosim sa se potrivească bratului.

Cum stim ca manseta tensiometrului este potrivita?

Cum putem sa aflam acest lucru? Trebuie practic sa ne masuram circumferinta bratului.  Aceasta circumferinta se masoara la mijlocul distantei dintre umar si cot. Aceasta circumferinta va fi, evident, in cm. Ca sa alegem o manseta adecvata pentru noi, trebuie sa calculam lungimea mansetei necesare care sa fie cel putin 80% din circumferinta bratului. Ca exemplu, daca am măsura o circumferinta a bratului de 30cm, atunci 80% ar insemna 24cm. Deci pentru acest pacient, lungimea mansetei de tensiune va fi de 24cm. Cu aceasta valoare in cap vom merge in farmacie sau intr-un magazin in care sunt disponibile aceste dispozitive validate si vom cauta un dispozitiv care sa se incadreze in necesitatile noastre.

Exista dispozitive care incadreaza o paleta mai larga de dimensiuni de circumferinta de brat – pentru pacienti care sunt foarte slabi si pentru pacienti care sunt supraponderali. Exista insa pacienti care au circumferinta bratului foarte mare si au nevoie de mansete care sunt mai lungi de 42cm. Ei bine, la acesti pacienti este foarte greu sa identificam dispozitive automate de masurare a tensiunii arteriale cu mansete atat de mari. Ca atare, la astfel de pacienti, este permisa folosirea dispozitivelor de masurare a tensiunii arteriale care se plaseaza la incheietura mainii. Doar pentru pacientii obezi cu aceasta circumferinta putem folosi astfel de dispozitive. Si pentru acestea va trebui sa ne asiguram  ca ele sunt validate la nivel international. Si pentru ele va trebui sa respectam ghidurile de masurare a tensiunii arteriale in mod corect. In mod particular la acesti pacienti este important sa tinem in continuare mana la nivelul inimii, sprijinita, dar trebuie sa fim atenti ca acea parte a dispozitivului care se va umfla pentru a masura tensiunea arteriala este pusa pe partea interna a mainii si ca mana nu este flectată (indoită) pentru ca acest lucru poate influenta semnificativ masuratoarea de tensiune.

Daca vorbim de extrema cealalta, de copii sau de adultii foarte mici, si aici masurarea circumferintei bratului este extrem de importanta. Exista dispozitive de automasurare si pentru aceasta populatie, dar sunt mult mai rare si trebuie, din nou, sa verificam ca aparatul pe care l-am ales poate fi folosit la aceasta categorie de pacienti.

 

Un interviu acordat de dna dr Ana-Maria Balahura,
Medic primar cardiolog,
Spitalul Universitar de Urgenta Floreasca
Secretar al Grupului de Lucru Hipertensiune Arteriala,
Societatea Romana de Cardiologie

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: