Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Combinatia hipertensiune arteriala – Covid19

Stim ca pacientii hipertensivi si pacientii cu alti factori de risc cardiovascular au un prognostic si o evolutie potential mai proasta atunci cand fac Covid19. Cu alte cuvinte, au un risc mai mare sa dezvolte complicatii in cadrul acestei boli. Pe de alta parte, in timpul bolii exista riscul cresterii valorilor tensionale, in afara complicatiilor specifice bolii Covid19. In timpul bolii, hipertensiunea poate fi mai prost controlata din mai multe motive: deprioritizarea tratamentul antihipertensiv in fata tratarii Covid, stresului dat de afectiune, sau folosirii unor medicamente administrate impotriva Covid19 ce pot avea ca efect si cresterea valorilor tensionale, precum corticoizii.

Prin urmare, pacientii cu hipertensiune arteriala si alte afectiuni cardiovasculare trebuie sa evite in mod deosebit infectia cu SarsCov-2. Acum exista sansa vaccinarii de care poate beneficia fiecare hipertensiv, daca doreste.

In cazul in care totusi acesti pacienti fac Covid19 este important de subliniat ca tratamentul antihipertensiv nu trebuie intrerupt, trebuie eventual doar adaptat si individualizat situatiei date. Trebuie insa sa ne asiguram ca exista un control optim al valorilor tensionale.

Informatie discutata in cadrul Dezbaterii care a marcat Ziua de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale, 2021. Ne-a raspuns dl Prof. Dr.  Bogdan Alexandru Popescu, Presedinte al Societatii Romane de Cardiologie.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: