Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Cum este tolerat tratamentul antihipertensiv?

Dl Dr. Alexandru Cotoban ne vorbeste despre tratamentul antihipertensiv si cum poate acesta fi gestionat cel mai bine, pentru un control optim al valorilor tensionale dar si o calitate buna a vietii.

Daca dorim un raspuns general, acesta este da, tratamentul antihipertensiv este usor de tolerat. Pe de alta parte, orice medicatie, inclusiv cea antihipertensiva, poate determina reactii adverse. Din fericire, in ceea ce priveste medicatia de acest gen, reactiile adverse sunt relativ rare si de intensitate usoara. Desi fiecare clasa de antihipertensive poate avea reactiile adeverse ale sale specifice, reactia adversa comuna pentru toate antihipertensivele folosite este hipotensiunea, deci o scadere prea mare a tensiunii arteriale.

Foarte importanta este comunicarea pacientului cu medicul in abordarea reactiilor adverse. Oprirea medicamentelor fara aviz medical nefiind recomandata in aceste cazuri. Foarte importanta, de asemenea, este masurarea, chiar automonitorizarea tensiunii arteriale si a alurii ventriculare  de catre pacienti la domiciliu, cu notarea valorilor inregistrate intr-un jurnal. Medicul poate recomanda fie mentinerea, fie modificarea schemei terapeutice, fie sistarea anumitor clase de medicamente antihipertensive in functie de prezentarea clinica a pacientului, de datele pe care le obtine de la pacient prin jurnalul personal, dar si in functie de diverse analize de sange pe care acesta le recomanda pacientului in mod periodic.

Obiectivul principal este controlarea valorilor tensionale in tintele recomandate de ghidurile internationale.

 

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: