Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Despre bucuria de a alerga cu atleta Ancuta Bobocel

Despre bucuria de a alerga ne-a povestit Ancuta Bobocel, reprezentanta Romaniei la 3 editii ale Olimpiadei, multipla campioana nationala si europeana la diverse probe de atletism, castigatoarea semimaratonului din 2021. Alergarea a devenit pentru ea un stil de viata, atletismul i-a format caracterul, i-a oferit o profesie. Este mai mult decat atat, Ancuta a devenit, fara sa vrea, un exemplu pentru cei doi copii ai sai.
Haideti sa aflati “cum isi gaseste sportul loc in viata unei mame, persoana despre care se stie ca are cel mai mare grad de sacrificiu de sine si cum poate deveni alergarea un stil de viata sanatos”; nu trebuie sa devenim atleti profesionisti, dar putem gasi la Ancuta toata inspiratia si motivarea de care avem nevoie ca sa ne facem timp pentru un mers rapid, pentru un sport usor, oricand, oricum, impreuna cu prietenii, cu cei mici.

Pentru a participa la un semi-maraton a trebuit sa acumulez vreo 20 de ani de experienta. Am aproape 25 de ani de cand fac sport, din care ultimii 20 au fost atletism. Pentru a reusi sa fac fata la probe atat de lungi, a trebuit sa incep cu probe mai scurte – 1500m – 3000m. Am fost specializata in proba de 3000m obstacole. Apoi am trecut pe probe mai lungi dupa prima sarcina. In 2015 am avut primul copil; prima binecuvantare a fost o fetita. Mi-a fost foarte greu sa reiau proba de 3000m obstacole, asa că am decis sa schimb culoarul pentru probele mai lungi.

Pentru a face fata in probele de semi-maraton a fost nevoie de un numar uriaș de kilometri, luna de luna, pentru a putea sa ma ridic la nivelul asteptarilor atat pe plan national cat si international.

La Bucuresti am alergat 1h14 minute in cursa de 21 de kilometri, dar nu este acesta cel mai bun timp al meu. Cel mai bun timp al meu este de 1h10min, la Campionatul Mondial de Semi-maraton de la Valencia din 2018, unde am avut o performanta extraordinara facand acest personal best care m-a incurajat sa merg mai departe catre probele acestea lungi.

Daca dupa primul copil v-a fost destul de greu sa va reluati antrenamentul, cum ati reusit dupa cel de-al doilea? Cand reusiti sa alergati si cat de des va antrenati?

Pentru mine, a ma reapuca si dupa al doilea copil a fost o mare provocare, deoarece imi doream sa prind si editia Jocurilor Olimpice de la Tokio, fiind a patra mea participare, daca reuseam acest lucru. In 2015 am nascut-o pe Eva-Maria, iar in 2016 am fost la JO de la Rio de Janeiro. Pentru mine, aceasta a fost incununarea muncii si a ambitiei si a dovezii ca nu exista „nu se poate” atat timp cat iti doresti cu ardoare sa realizezi ceva, mai ales atat de maret. Cu atat mai mult seriozitatea trebuie sa fie pusa la punct.

Am încercat si dupa al doilea copil sa imi revin. A fost destul de greu pentru ca in august 2019 l-am nascut, iar in ianuarie 2020, februarie, deja se anunta pandemia. Incepuse toata lumea sa fie panicata. A trebuit sa ma conformez, sa alerg pe dealuri, sa alerg cat mai departe de oras, cu declaratia pe proprie raspundere in mana, pentru a reusi sa acumulez numarul de kilometri pe care mi-i propusesem. Mai exact 400 km pe luna trebuia sa alerg, luna de luna, ca sa pot sa particip la competitiile acestea pe distante atat de lungi. Nu a fost usor, desigur. Nu este usor in continuare. De curand, fetita a inceput clasa 0. Lucrurile sunt in primul rand cu prioritate pe copii, pe familie si imediat cum termin cu ei cu mancatul, cu odihnitul, fug repede la antrenament. Ma trezesc dimineata la 5.30 sa apuc sa alerg pana se trezesc ei. Si seara, cand ies ei la locul de joaca cu sotul, eu ii dau drumul si alerg.

Ce va motiveaza sa mergeti sa alergati si ce le spuneti copiilor despre acest stil de viata, pana la urma?

Ce ma motiveaza sa alerg este faptul ca acest sport a devenit pentru mine un mod de viata. Fac de la varsta de 14 ani atletism si am avut extrem de multe satisfactii sufletesti si financiare datorita performantelor pe care le-am avut. Faptul ca am reprezentat si reprezint in continuare Romania pe plan international in probele pe care le alerg; este o satisfactie sufleteasca extraordinar de mare si o implinire. Nu in ultimul rand, am devenit un exemplu, fara sa vreau poate sau fara sa imi propun, pentru copiii mei. Sunt extraordinar de fascinati cand merg cu mine la antrenamente, vad ca ma imita la stretching, vor sa alerge cu mama, se simt bucurosi cand alearga cu alti copii si văd ca ei alearga foarte bine pentru varsta lor, sunt felicitati, incurajati. Lucrul acesta este extraordinar. Pe fetita cea mare chiar o iau cu mine de cate ori pot la concursuri si dupa ce alerg si ma vede si ma incurajeaza se urca cu mine pe podium. Aceasta este o implinire sufleteasca extraordinara. Asta m-a motivat foarte mult dupa ce i-am nascut; sa revin si sa devin un exemplu pentru ei si pentru a intelege ca sanatatea este foarte importanta. Trebuie sa facem miscare prin orice mod, orice sport ne-am alege, orice ramura sportiva este extraordinara pentru copii, in principal. De acolo trebuie sa plecam cu educatia asta fata de copii – sa faca miscare la varste fragede. Sa nu se fereasca… daca copilul are 8 sau 9 ani nu poate sa alerge sau nu poate sa se joace cu mingea intr-un program de antrenament, insotit de un antrenor. Eu am inceput la 8 ani cu handbal, pana la 14 ani si apoi am inceput cu atletismul. A fost extraordinar pentru ca m-a educat foarte frumos sportul si mi-a creat, mi-a impus o anumita disciplina care mi-a fost de mare folos si in viața de zi cu zi.

***

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: