Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Hipertensiunea arteriala si sportul de performanta

Poti face sport de performanta sau activitate fizica la un nivel sustinut daca suferi de hipertensiune arteriala?

Raspunsul pe scurt este da. In general exista o crestere fiziologica a valorilor tensiunii arteriale in timpul exercitiilor fizice. Printre multi factori care influenteaza aceasta crestere, unul dintre cei mai importanti este nivelul bazal al tensiunii arteriale (de unde porneste persoana care face sport de performanta si are hipertensiune arteriala). Ghidurile recomanda continuarea exercitiilor fizice, in special pe cele aerobe, la toti pacientii cu hipertensiune arteriala, cu exceptia celor care prezinta hipertensiune arteriala de stadiul III (valori de peste 180 mmHg, necontrolate). Exercitiul fizic este un aspect foarte important in cadrul tratamentului pacientilor cu tensiune arteriala. Un exercitiu fizic regulat poate contribui la reducerea pe termen mediu si lung a valorilor tensiunii arteriale. Sportivii de performanta cu stadiul I sau II de hipertensiune, deci valori de pana in 180 mmHg, dar fara leziuni de organ tinta dovedite, deci fara afectare de organ data de nivelul crescut al tensiunii arteriale, pot continua fara niciun fel de restrictie sportul de performanta. In schimb, pentru cei care au stadiul I sau II de hipertensiune arteriala, cu dovada obiectivata de afectare de organ tinta sau boala cardiovasculara constituita, lucrurile stau altfel. Numai dupa controlul tensional, deci dupa obtinerea valorilor tinta ale tensiunii arteriale, se poate lua in discutie reluarea activitatii fizice de performanta.

Valori tinta HTA sub tratament

Sportivii de performanta beneficiaza desigur de urmarire periodica si de investigatii suplimentare si de tratament al hipertensiunii arteriale conform protocoalelor in vigoare, cu urmarire cel putin anuala din partea medicului de medicina sportiva.

Un interviu acordat de dl dr Alexandru Cotoban, medic specialist cardiolog

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: