Hipertensiunea arteriala si sportul de performanta

Poti face sport de performanta sau activitate fizica la un nivel sustinut daca suferi de hipertensiune arteriala?

Raspunsul pe scurt este da. In general exista o crestere fiziologica a valorilor tensiunii arteriale in timpul exercitiilor fizice. Printre multi factori care influenteaza aceasta crestere, unul dintre cei mai importanti este nivelul bazal al tensiunii arteriale (de unde porneste persoana care face sport de performanta si are hipertensiune arteriala). Ghidurile recomanda continuarea exercitiilor fizice, in special pe cele aerobe, la toti pacientii cu hipertensiune arteriala, cu exceptia celor care prezinta hipertensiune arteriala de stadiul III (valori de peste 180 mmHg, necontrolate). Exercitiul fizic este un aspect foarte important in cadrul tratamentului pacientilor cu tensiune arteriala. Un exercitiu fizic regulat poate contribui la reducerea pe termen mediu si lung a valorilor tensiunii arteriale. Sportivii de performanta cu stadiul I sau II de hipertensiune, deci valori de pana in 180 mmHg, dar fara leziuni de organ tinta dovedite, deci fara afectare de organ data de nivelul crescut al tensiunii arteriale, pot continua fara niciun fel de restrictie sportul de performanta. In schimb, pentru cei care au stadiul I sau II de hipertensiune arteriala, cu dovada obiectivata de afectare de organ tinta sau boala cardiovasculara constituita, lucrurile stau altfel. Numai dupa controlul tensional, deci dupa obtinerea valorilor tinta ale tensiunii arteriale, se poate lua in discutie reluarea activitatii fizice de performanta.

Valori tinta HTA sub tratament

Sportivii de performanta beneficiaza desigur de urmarire periodica si de investigatii suplimentare si de tratament al hipertensiunii arteriale conform protocoalelor in vigoare, cu urmarire cel putin anuala din partea medicului de medicina sportiva.

Urmariti acest interviu cu dl dr Alexandru Cotoban, medic specialist cardiolog, precum si alte materiale similare, pe canalul Youtube Masoara-ti tensiunea arteriala!.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.