Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Mit: varstnicii au valori tensionale normale mai mari. FALS!

Ce credeti? Valorile tensionale normale difera de la adultul tanar la varstnic?

Ne raspunde dna dr. Ana-Maria VintilaValorile, intr-un interviu pe care il puteti citi mai departe aici sau il puteti viziona pe canalul nostru youtube: Hipertensiunea si varstnicii

tensionale cresc odata cu inaintea in varsta prin imbatranirea arterelor. Practic, vom avea de-a face, cu fiecare an care trece, cu rigidizarea arterelor, iar aceasta va contribui, in timp, la cresterea valorilor tensionale, in special a celor sistolice. Aceasta nu inseamna insa ca putem tolera astfel de cresteri. Ele exista la toti indivizii, dar nu le putem tolera pentru ca ele se coreleaza si la pacientul in varsta cu evenimente cardiovasculare majore. Sunt factorul de risc principal pentru aparitia infarctului de miocard si a accidentelor vasculare cerebrale.

Asadar, daca este sa stabilim un prag de la care vorbim de hipertensiune arteriala, tin sa mentionez ca acest prag este identic la pacientul tanar si la cel varstnic si anume 140 mmHg pentru TA sistolica si 90 mmHg pentru cea diastolica. Peste valorile de 140/90 mmHg vorbim despre hipertensiune arteriala. Diferenta este insa ca atunci cand vrem sa tratam, trebuie sa o facem cu mare prudenta la varstnic, pentru ca varstnicul poate sa fie mult mai sensibil la variatiile mari de tensiune, la scaderile bruste de debit cerebral care acompaniaza scaderea importanta a tensiunii arteriale si atunci risca sa apara episoade de ameteli si cu traumatisme consecutive, ceea ce evident ca nu sunt de dorit.

Trebuie sa tratam tensiunea corect, trebuie sa o ducem sub valoarea de 140/90 mmHg, ba chiar dupa ultimele ghiduri sub 140/80 mmHg la pacientul peste 65 de ani. Trebuie insa sa facem acest lucru cu o monitorizare atenta, precaut, si din aproape in aproape, incat pacientul sa tolereze scaderea tensionala.

Este, asadar, o mica diferenta nu in pragul tensional, nu in valoarea de la care vorbim despre hipertensiune, ci in ceea ce priveste valoarea tinta, valoarea pe care urmarim sa o obtinem prin tratament.

Majoritatea pacientilor sub 65 de ani au tinta tensionala pentru TA sistolica intre 120 si 130 mmHg, in timp ce pacientul peste 65 de ani are o tinta tensionala intre 130 si 140 mmHg. In ceea ce priveste tensiunea diastolica, aceasta ar trebui sa se situeze undeva intre 70 si 80 mmHg, indiferent de varsta pacientului.

Morala este tratati-va de hipertensiune arteriala indiferent ce varsta aveti, doar faceti acest lucru cu mare atentie, sub supravegherea medicului si cu un control adecvat, asa cum a fost recomandat.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.