Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Pot intrerupe medicatia antihipertensiva?

Un pacient care este sub tratament antihipertensiv nu are voie să intrerupă singur medicatia. Acesta este mesajul cel mai important. Daca exista o situatie particulara in care valorile tensionale se reduc si este necesara reducerea dozelor, reducerea numarului de antihipertensive, acest lucru este realizat de catre medicul curant, fara doar si poate.

Daca suntem in situatia unui pacient care isi administrează medicația antihipertensivă, valorile tensionale sunt bine controlate, e un motiv de bucurie, nu sa intrerupem medicatia.

Din pacate, medicatia antihipertensiva este o medicatie de cursa lungă. E o medicatie de obicei pentru toata viata, cu ajustari de-a lungul timpului, evident, dar pentru toata viata, de obicei.

Acum, daca ne hotaram singuri sa intrerupem dintr-o data medicatia antihipertensiva, putem avea surprize neplacute. Atunci cand dintr-o data oprim un medicament care ne reducea tensiunea arteriala, putem sa suferim ceea ce noi medicii denumim rebound hipertensiv, adica o crestere brusca a valorilor tensionale. Aceasta crestere brusca a valorilor tensionale este extrem de periculoasa pentru ca in aceste situatii de crestere brusca a tensiunii se produc accidente vasculare cerebrale hemoragice sau alte evenimente vasculare. Presiunea aceasta brusca, in mod intuitiv, va determina o presiune pe vas si vasul se poate rupe. Se poate rupe la nivelul creierului, sau se poate rupe in organism.

Putem, astfel, avea evenimente semnificative de la banala intrerupere a medicatiei antihipertensive.

Spuneam ca exista situatii particulare in care, intr-adevar, e nevoie de modificarea schemei terapeutice. Sunt pacienti care au hipertensiune secundara, dintr-o boala endocrinologica si atunci, daca noi tratam boala endocrinologica, s-ar putea ca valorile tensionale sa scada si sa fie nevoie de reducerea medicatiei. Sau poate un pacient oncologic care primeste medicație anti-cancer si aceasta medicatie poate creste tensiunea arteriala… va primi tratament antihipertensiv pe durata terapiei antineoplazice, anti-cancer, si apoi poate fi intrerupta. Sau ne aflam in fata unui pacient care a respectat intrutotul modificarile sugerate legate de stilul de viata, a scazut in greutate, si asta duce la scaderea valorilor tensionale, si putem sa avem nevoie de reducerea tratamentului antihipertensiv. Dar in toate aceste situatii modificarea schemei terapeutice trebuie realizata de medicul curant.

Un interviu acordat de dna dr Ana-Maria Balahura,
Medic primar cardiolog,
Spitalul Universitar de Urgenta Floreasca
Secretar al Grupului de Lucru Hipertensiune Arteriala,
Societatea Romana de Cardiologie

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: