Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Prevalenta hipertensiunii arteriale

Prevalenta hipertensiunii aretariale (HTA) in Romania a fost estimata la aproximativ 45% ca procent general din populatia adulta, fiind mai mare la barbati (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile si fiind mai mare in mediul rural comparativ cu mediul urban. Mai important decat atat este faptul ca un procent important din pacientii hipertensivi nu stiu ca au hipertensiune, iar acest procent este undeva peste 20%.  Asadar, cel putin o cincime dintre hipertensivi nici nu stiu ca au valori tensionale crescute! Evident ca, avand hipertensiune, pot deja sa aiba complicatii ale acesteia fara ca macar sa stie si sa ia masuri. Aceste informatii se bazeaza pe data culese acum aproximativ 5 ani, prin studiul SEPHAR.

Doar o parte din pacientii hipertensivi urmeaza tratament, undeva la 70-75%. Dintre cei care urmeaza tratament, doar un procent mic este corect controlat, adica tratamentul isi atinge tinta iar valorile tensiunii sunt acolo unde vrem sa fie, in limitele dorite. Doar circa o treime din pacientii hipertensivi aveau valorile tensionale optim controlate la nivelul analizei derulate in urma cu 5 ani.

Putem spune ca lucrurile s-au ameliorat in ultimii 10-15 ani prin eforturile de informare a diferitelor societati profesionale dar, evident, suntem inca departe de o situatie multumitoare atat daca este sa ne referim la valorile tensiunii in sine cat si din perspectiva controlului celorlati factori de risc. Sa nu uitam ca pacientul nu are doar tensiune crescuta ca factor de risc. De exemplu, daca in privinta hipertensiunii s-au facut unele progrese, in ceea ce priveste diabetul si dislipidemia, acestia sunt printre factorii de risc cel mai putin optim controlati. Evident, fiecare pacient are un risc global care este dat de suma factorilor de risc pe care ii are.

Ori de cate ori avem un pacient cu hipertensiune, pe langa educarea lui cat mai detaliata cu privire la tratamentul corect al afectiunii, trebuie sa luam oportunitatea de a incerca sa adresam toti ceilalti factori de risc pentru ca doar astfel riscul lui global poate fi redus.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: