Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Sarea si tensiunea arteriala

Exista un consum ingrijorator de mare de sare nu numai in tara noastra, ci la nivel global. De fapt, se estimeaza ca in mod curent consumam dublul cantitatii de sare recomandat de societatile stiintifice medicale. Si, intr-adevar, pe termen lung, acest consum crescut de sare se soldeaza cu o incidenta mult mai crescuta a hipertensiunii arteriale dar si a complicatilor legate de hipertensiunea arteriala. Acest lucru se intampla pe termen lung.

Si pe termen scurt exista efecte care au fost demonstrate, legate de consumul crescut de sare.

Spre exemplu, daca vom consuma o cantitate mare de sare – luam ca exemplu o masa la un restaurant de tip fast-food – in 30 de minute sau maxim o ora se poate constata prin metode avansate de investigatie ca vasele nu mai reusesc sa se dilate ca inainte. Aceasta absenta a vasodilatatiei se produce din cauza unei afectari a endoteliului, a acelei foite care captuseste vasul. Acest lucru duce la cresterea tensiunii arteriale. In plus, in acea zi, va creste cantitatea de apa retinuta in organism – acea retentie hidrica data de sare si, din nou, acesta este un mecanism de crestere a valorilor tensionale. Acest lucru, repetandu-se in mod frecvent, pentru ca stim ca mesele de tip fast food sunt foarte atragatoare si cu siguranta le vom repeta, duce la o afectare pe termen lung a vaselor de sange. Aceasta afectare se poate repercuta la nivelul vaselor mari de sange, cu rigidizarea vaselor mari care duc sange in organism si practic la hipertensiune arteriala si boala vasculara.

Vesti bune daca reducem consumul de sare

Din fericire, exista si reversul medaliei. Daca reducem consumul de sare, vom avea un efect atat pe termen scurt – si efectul reducerii cantitatii de sare se poate vedea chiar si la cateva ore sau cateva zile. S-a demonstrat insa ca daca reducem semnificativ cantitatea de sare consumata, la 4-8 saptamani vom constata o scadere semnificativa a tensiunii arteriale. Aceasta scadere este proportionala cu cantitatea de sare pe care am redus-o din alimentatie. Daca vorbim pe termen foarte lung, reducerea cantitatii de sare consumata zilnic inseamna reducere de evenimente cardiovasculare, de accident vascular cerebral, de infarct de miocard, de insuficienta cardiaca. Si poate merita sa mentionam ca exista pacienti la care consumul de sare determina o crestere mai importanta a tensiunii arteriale decat la alti pacienti. Acesti pacienti se spune ca sunt „mai sensibili” la sare si, de obicei, sunt pacienti mai varstnici, pacienti obezi, pacienti care au deja o afectare a rinichilor, pacienti cu boala cronica renala. In mod particular, acesti pacienti trebuie sa aiba grija la cantitatea de sare pe care o consuma.

Sarea trebuie redusa nu numai de catre pacientii hipertensivi

Un alt lucru pe care as vrea sa il subliniez este ca nu doar pacientii sunt cei care sunt influentati de consumul mare de sare ci si noi. Orice om sanatos este influentat atat in acut, cat si pe termen lung, de consumul crescut de sare. Si, chiar daca astazi nu suntem hipertensivi, daca dupa fiecare consum exagerat de sare vom avea o crestere a tensiunii arteriale, poate fara sa treaca de pragul valorilor normale, pe termen lung poate duce la hipertensiune arteriala.

Un interviu acordat de dna dr Ana-Maria Balahura,
Medic primar cardiolog,
Spitalul Universitar de Urgență Floreasca
Secretar al Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială,
Societatea Română de Cardiologie

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: