Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Stil de viata sanatos

Cat de mult poate fi influentata tensiunea arteriala de o schimbare de stil de viata?

Modificarea stilului de viata in managementul hipertensiunii arteriale reprezinta o parte foarte importanta. Principala problema a acestor masuri este aderenta foarte scazuta, in timp, a pacientilor la ele.

Exista multiple interventii igieno-dietetice si de schimbare a stilului de viata dovedite ca scad atat tensiunea arteriala sistolica cat si cea diastolica de undeva de la 2-3 mmHg pana in jur de 10 mmHg. Printre acestea se numara sistarea fumatului, scaderea in greutate, exercitiul fizic regulat, reducerea aportului de sodiu, reducerea consumului de alcool si adoptarea dietei mediteraneene ce consta in legume si fructi proaspete, lactate cu continut scazut de grasimi, peste, cereale integrale, sau acizi grasi nesaturati.

In ceea ce priveste miscarea, actualul ghid al Societatii Europene de Cardiologie privind gestionarea hipertensiunii arteriale recomanda 30 de minute de activitate fizica aeroba de intensitate moderata de cel putin 5 ori pe saptamana, cu posibilitate de crestere la aceeasi durata dar cu o intensitate viguroasa sau de dublare a timpului de exercitiu la 300 de minute pe saptamana in total, pastrand nivelul de intensitate mediu.

Masurile eficiente au un efect aditiv pe masura ce ele se insumeaza, dar este important de tinut minte faptul ca ele nu ar trebui sa intarzie tratamentul medicamentos la pacientul care are deja leziune de organ tinta. Aceasta inseamna afectare asimptomatica fie a cordului, fie a rinichiului, fie a altor organe, sau la pacientul care se afla la risc cardiovascular inalt. Daca ar fi sa identificam o categorie de pacienti la care metodele igieno-dietetice, conform ghidului, pot preveni, sau pot intarzia initierea terapiei medicamentoase, acestia sunt pacientii cu hipertensiune arteriala de stadiul 1, deci cu valori de pana in 160 mmHg la care nu exista inca dovada obiectiva de afectare de organ tinta sau boala cardiovasculara constituita.

Pacientii cu nivel mai mare al tensiunii arteriale de stadiul 2, peste 160 mmHg, au nevoie, pe langa masurile de schimbare a stilului de viata, si de tratament medicamentos inca de la diagnosticul initial.

Odata initiat tratamentul antihipertensiv, acesta trebuie urmat pe termen lung, conform recomandarilor medicului curant. Pe langa controlul tensiunii arteriale, medicatia antihipertensiva are si importante beneficii de protectie cardiovasculara pe termen mediu si lung in ceea ce priveste preventia accidentului vascular cerebral, a infarctului miocardic acut sau a altor complicatii vasculare majore cu potential fatal.

De aceea, este foarte importanta mentinerea si aderenta la tratament cu urmarirea periodica din partea medicului. Modificarea schemei de tratament se poate face numai strict la momentul indicatiei medicale.

Un interviu acordat de dl dr Alexandru Cotoban, medic specialist cardiolog.

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: