Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Telemedicina si hipertensiunea

In primul an de pandemie pacientii cu boli cronice au avut acces destul de redus la servicii medicale. Si pacientii cu afectiuni cardiovasculare, intre care si hipertensiunea arteriala, au fost afectati. Asa a subliniat dl Radu Ganescu, presedintele COPAC, in dezbaterea din 2020 asupra acestei afectiuni dar si in cea de anul acesta, ambele organizate in jurul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale.

Trebuie spus ca hipertensiunea arteriala este usor de diagnosticat in fapt.

Dintre bolile cronice, evident ca o buna parte nu pot fi cu usurinta tratate prin telemedicina, prin servicii telefonice sau video. In schimb, in ceea ce priveste tensiunea arteriala, dat fiind ca tensiunea este usor de masurat chiar de catre pacient sau de catre familie. Uneori se poate face chiar sub supravegherea de la distanta a doctorului care poate si vedea prin video cum anume isi masoara pacientul tensiunea. Medicul poate sa il invete sa corecteze abordarea daca va constanta anumite erori in modul de masurare. Odata cu dezvoltarea serviciilor medicale la distanta, pacientul hipertensiv poate cu adevarat beneficia pentru ca, daca valorile sunt masurate corect, daca se poate purta o discutie in cadrul unei consultatii la distanta referitoare la posibilele reactii adverse ale medicamentelor, la simptome de alta natura pe care le poate avea pacientul, tolerabilitatea medicamentelor, atunci pot fi luate masurile adecvate.

Hipertensiunea arteriala este una dintre afectiunile care pot fi mai usor diagnosticate si urmarite de la distanta, prin telemedicina, comparativ cu alte afectiuni cronice sau cu alte programe de screening.

Va recomandam sa cititi si articolul Cum se masoara tensiunea arteriala

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: