Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse simptome Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Ziua Internationala de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale 2022

Auto-masurarea tensiunii arteriale și respectarea tratamentului antihipertensiv prescris reprezinta cheia reducerii pandemiei neinfectioase cauzate de hipertensiunea arteriala.

Hipertensiunea arteriala este o problema importanta de sanatate publica

Hipertensiunea arteriala este principalul contribuitor (62%) la mortalitatea prin boli cardiovasculare din Romania, acestea din urma determinând cele mai multe decese din tara noastra (57%). Hipertensiunea arteriala, supranumita „ucigasul tacut”, se instaleaza de cele mai multe ori fara simptome, evolueaza in tacere si duce la urmari severe: insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficienta renala, etc.

Marcand Ziua Internationala de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale, in cadrul campaniei de informare „Mergi si masoara-ti tensiunea arteriala! #PentruCaAsaSpunEu!” derulate de catre Societatea Romană de Cardiologie, medicii cardiologi atrag atentia asupra unor convingeri gresite care zadarnicesc eforturile de reducere a mortalitatii si invaliditatii prin boli cardiovasculare in tara noastra. Cu aceasta ocazie, in seara de 17 mai, cladirea Arcului de Triumf din Bucuresti va fi iluminată in rosu.

„Desi practic toti romanii au auzit de hipertensiune, vedem printr-un studiu recent ca un procent semnificativ ignora si nu respecta aspecte esentiale pentru mentinerea sub control a valorilor tensionale: masurarea periodica a tensiunii arteriale chiar si in absenta unor semne sau simptome, urmarea intocmai a tratamentului prescris. Astfel, sunt adesea  zadarnicite eforturile de prevenire a urmarilor cardiovasculare fatale sau invalidante ale hipertensiunii arteriale,” atrage atentia Profesorul Universitar Bogdan Alexandru Popescu, Presedintele Societatii Romane de Cardiologie. „Analiza SEPHAR III din 2016 arata ca doar o treime dintre romani aveau valorile tensionale optim controlate. Doar o parte din pacientii hipertensivi urmeaza tratament, aproximativ 70-75%. Dintre cei care urmeaza tratament, doar un procent mic este corect controlat, adica tratamentul isi atinge tinta iar valorile tensiunii sunt in limitele dorite” subliniaza Prof. Univ. Bogdan-Alexandru Popescu.

CE CRED SI CE FAC ROMANII

In cadrul unei analize cantitative din 2021 vizand atitudinea fata de hipertensiunea arteriala[1], 31% dintre romanii intre 56 si 70 de ani considera ca medicatia antihipertensiva poate fi oprita odata ce valorile tensionale revin la normal, iar 15% ca hipertensiunea este o boala cu care poti trai chiar daca nu o tratezi. Un procent mai mic decat in 2019 (78% vs 83%) cunoaste faptul ca in cazul hipertensiunii tratamentul medicamentos se urmeaza toata viata. La fel de ingrijorator este si faptul ca dintre intervievati niciunul nu a mai ales faptul ca hipertensiunea arteriala poate sa nu prezinte simptome.

ADEVARUL DESPRE TRATAMENTUL ANTIHIPERTENSIV

„Obiectivul medicatiei antihipertensive este sa aduca la un nivel tinta „normal” tensiunea arteriala. In caz contrar inima, vasele de sange si celelalte organe sufera, iar in timp efectele sunt ireversibile. Faptul ca tratamentul antihipertensiv si-a atins obiectivul, deci valorile tensionale sunt sub control, este un lucru foarte bun si nicidecum un motiv ca medicatia sa fie intrerupta. Efectul unei intreruperi bruste poate fi chiar periculos, acesta fiind momentul cand se pot produc cele mai multe evenimente cerebrale hemoragice,” avertizeaza Prof. Univ. Bogdan Alexandru Popescu.

CAT DE SERIOASA ESTE HIPERTENSIUNEA ARTERIALA?

In fiecare an, 30.000 de romani mor din cauza urmarilor severe ale hipertensiunii arteriale. Aproape jumatate (45%) dintre romanii adulti au hipertensiune arteriala. Un procent semnificativ, peste 20%, nu stiu ca au valori tensionale crescute, nu se trateaza si pot deja sa aiba complicatii ale acesteia. La varste tinere, intre 18 si 24 de ani aproximativ 1 din 7 persoane sufera de hipertensiune arteriala, pentru ca la varste intre 25 si 34 de ani sa avem de-a face cu o persoana din 5 afectate, la varste intre 35 si 44 de ani sunt deja 1 din 3 persoane afectate, iar intre 45 si 54 de ani practic jumatate din populatie sufera de hipertensiune arteriala[2]. Acestea sunt cifre ingrijoratoare care demonstreaza ca hipertensiunea arteriala este o problema majora de sanatate publica in Romania.

CAMPANIA CONTINUA, PENTRU A FORMA COMUNITATI CAT MAI CORECT INFORMATE

Prin campania de informare asupra hipertensiunii arteriale „Mergi si masoara-ti tensiunea arteriala! #PentruCăAșaSpunEu!”, Societatea Romana de Cardiologie vine in intampinarea nevoii de informare a romanilor. In continuare, in 2021, publicul doreste sa cunoasca in principal cum sa isi controleze hipertensiunea arteriala (56% din esantionul intervievat[3]), care sunt cauzele (50%) si simptomele afectiunii (45%).

„Credem in puterea comunicarii medic-pacient pentru formarea unor comunitati mai bine informate si, astfel, mai sanatoase. Este conceptul pe care se bazeaza si campania de informare asupra hipertensiunii arteriale derulata de catre Societatea Romană de Cardiologie din 2019. Eforturile noastre merg spre a duce mesajele de preventie cat mai aproape de public, intr-o maniera atractiva si convingatoare. Din 2020 il avem alaturi, pentru a intari mesajele medicilor cardiologi, pe dl. Mircea Lucescu. Anul acesta ne bucuram sa colaboram cu inca 5 personalitati indragite de public: Adrian Despot, Virgil Iantu, Vizante, Ana Radu, Radu Gabriel. Masoara-ti tensiunea arteriala si sfatuieste-i si pe cei dragi sa faca la fel. Tine legatura cu medicul tau si respecta intocmai ce ti-a recomandat. De ce? Pentru ca asa spun eu!” reaminteste, in spiritul campaniei de informare, Sef de Lucrari Dr. Ana-Maria Vintila, Presedintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arteriala din cadrul Societatii Romane de Cardiologie.

[1] Analiza cantitativa bianuala „Nivelul de informare asupra hipertensiunii arteriale”, noiembrie-decembrie 2021, Mercury Research

[2] Studiul SEPHAR III, 2016

[3] Idem 1

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.

Proiect realizat cu sprijinul: