Categorii

Taguri

65+ apa automasurare tensiune arteriala caldura complicatii Dementa diabet diagnostic efort hidratare hipertensiune hipotensiune HTA Importanta masurarii TA informare insulina masurarea TA reactii adverse Sport pentru sanatate TA telemedicina tensiometru tiroida tratament hipertensiune valori tensionale Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii

Arhiva

Sanatate in 4 pasi

Medicamentele nu sunt bomboane, respecta intocmai prescriptia medicului!

Cat trebuie sa ai tensiunea arteriala?

Preventia sau pasi mici cu rezultate notabile

Medicii au scris, pentru pacienti, despre hipertensiune. Citeste, da mai departe si salveaza vieti!

Cand ceri sfatul medicului ca sa faci sport?

Studiu: hipertensiunea arteriala aparuta la varsta de 30-40 de ani poate afecta functia cognitiva

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Ce tensiometru folosim pentru masurarea tensiunii arteriale?

E adevărat că durerile în ceafă sunt un semn că a crescut tensiunea arterială?

Ce mancam iarna? Dieta pentru hipertensiune arteriala

Cum masuram tensiunea arteriala acasa?

Cand schimbam tratamentul antihipertensiv?

Hipertensiunea arteriala in cifre

Cand apare hipertensiunea arteriala

Ce evalueaza medicul la pacientul cu hipertensiune?

Tratamentul medicamentos si riscul cardiovascular

Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim

Valorile tensionale tinta sub tratament

Cand se recomanda masurarea TA timp de 24h

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale 2021

Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale, comunitatea medicala din Romania atrage atentia asupra importantei mentinerii tensiunii arteriale sub control intr-o dezbatere online organizata la initiativa Societatii Romane de Cardiologie, avand alaturi Ministerul Sanatatii, Administratia Prezidentială prin Departamenul de Sanatate Publica, Autoritatea Natională de Management al Calitatii in Sanatate, Societatea Romana de Hipertensiune, Fundatia Romana a Inimii, Societatea Română de Nefrologie, Societatea de Neurologie din România, Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti-Ilfov, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Hipertensiunea arteriala continua sa se numere printre afectiunile cardiovasculare care afecteaza cel mai mult sanatatea romanilor, numarand 62% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare, aceasta determinand la randul lor 60% din totalul deceselor din Romania.

Potrivit unei cercetari de opinie din 2021 , romanii inteleg tot mai mult severitatea afectiunii (8,4 pe o scară de la 1 la 10) si importanta masurării tensiunii arteriale (o treime din respondenti spun ca si-au masurat-o in saptamana anterioara).
Dar un procent important (41% sub 35 de ani si 29% peste 56 de ani) crede ca odata tensiunea revenita la normal, pacientul poate renunta la tratament. Mai putin de 80% dintre toti respondentii cred ca TA trebuie tinuta constant sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos. Ingrijorator este faptul ca mai putini pacienti romani cu HTA decat acum doi ani (74%), dar mai multi decat anul trecut (58%), si anume 63% urmeaza corect tratamentul prescris de medic. Adaugam la aceasta realitate si faptul ca 2 din 10 romani nu stiu ca sunt hipertensiv si iata un procent impresionant de oameni care nu se trateaza corespunzator, nu isi mentin valorile tensionale in limitele corecte si se expun, in consecinta, riscului unui deces ce ar fi putut fi prevenit.
Statisticile arata ca in Romania controlul valorilor tensionale este sub optim, de numai 33%, acest aspect capatand importanta nu numai in contextul dezvoltarii unor afectiuni severe dar acum si sub spectrul recentei amenintari a virusului Sars-CoV 2. Societatea Romana de Cardiologie considera astfel ca natura impactului si nevoia de informare pentru cresterea rapida a acestui procent reclama o interventie concertata a intregii comunitati medicale.
De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale, societati medicale din Romania, alaturi de autoritatile din sanatate, aleg sa transmita impreuna, mai puternic, mesajul de constientizare: „Masoară corect! Mentine sub control! Pentru o viata mai lunga!”

Va invitam sa urmariti dezbaterea pe pagina de Facebook a campaniei de informare: https://fb.watch/6ZwT79_mhJ/

O campanie de informare si constientizare asupra hipertensiunii arteriale, dezvoltata de catre Societatea Romana de Cardiologie.